6 Këshilla Praktike që të Kujdeseni me Delikatesë për Bimët

0
63
©Depositphotos.com

Succulent është emri i përgjithshëm për bimët që kanë ind të veçantë për të ruajtur ujin. Shumë shpesh ato mbajnë lagështi në gjethe dhe kërcell, dhe nganjëherë në rrënjë.

Ne kemi përgatitur disa udhëzime për kujdesin ndaj këtyre bimëve, përparësia kryesore e të cilave është lehtësia relative e mirëmbajtjes në shtëpi.

Cilat bimë të brendshme janë succulente

© Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos , © Suphachai L / Shutterstock

Ndër bimët e përshtatshme për ambientin e brendshëm, ato më të njohura janë:

 • Kaktus
 • Aloe vera
 • Crassula
 • Kalanchoe
 • Kurora e krishtit
 • Schlumbergera
 • Sansevieria
 • Haworthia fasciata
 • Radikanë Senecio
 • Senecio rowleyanus
 • Sempervivum tectorum
 • Sedum morganianum

Çfarë vozoje dhe çfarë toke të zgjidhni për këto bimë

©Depositphotos.com

Toka e zakonshme ose papastërtitë e një shtëpie verore nuk do të funksionojnë. Është më mirë të blini një tokë të veçantë për kaktus dhe bimë të tjera nga një dyqan lulesh.

Ju mund ta përgatisni vetë një substrat të tillë duke përzier tokën e zakonshme me rërë ose perlit.

Këto bimë nuk e pëlqejnë ekspozimin e zgjatur ndaj lagështisë, kështu që kullimi është i rëndësishëm gjatë mbjelljes së tyre. Sigurohuni që të ketë një vrimë në tenxhere për të dalë nga uji i tepërt, dhe që në fund të ketë një shtresë kullimi argjile.

Florariumet e qelqit, në të cilat shumë njerëz pëlqejnë të mbjellin këto bimë nuk janë zgjidhja më e mirë. Në to uji nuk ka ku të kullojë, kështu që lagështia ngec dhe shkatërron sistemin rrënjor të bimës. Përveç kësaj, atyre u mungon ajrimi i mirë. Më e mira është një vazo balte ose qeramike.

Sa shpesh duhet të ujiten

©Depositphotos.com

Këto bimë janë vendase në shkretëtirë dhe janë përdorur për ujitje të bollshme, por të rralla.

Opsioni më i mirë është ujitja e tokës me shumë ujë dhe lënia e bimës vetëm derisa toka e saj të thahet plotësisht.

Ujitni succulentet tuaja çdo 10 deri në 14 ditë.

Është më mirë të mos përdorni një enë llak – ajo lag vetëm gjethet dhe nuk furnizon me ujë të mjaftueshëm tokën.

Kur kanë nevojë për pleh

Përdorni plehra në fund të pranverës dhe gjatë verës, kur bimët fillojnë të rriten në mënyrë aktive.

Një pleh universal është i përshtatshëm për to. Hollojeni atë në gjysmën e përqendrimit të rekomanduar të treguar në paketim.

Plehrat nuk kërkohen në vjeshtë dhe dimër. Në këtë kohë të vitit, bimët nuk po rriten në mënyrë aktive dhe nuk kanë nevojë për ushqim.

Kur t’i pritni

Bimët priten në fillim të pranverës, para një periudhe të rritjes aktive. Në asnjë rast mos e bëni atë gjatë lulëzimit. Prisni derisa të përfundojë dhe vetëm atëherë mund ta prisni.

Mos priten bimët tuaja çdo vit. Një transplant kërkohet nëse vazoja është shumë e vogël: rrënja është rritur shumë dhe kanë filluar të dalin, ose bima është bërë shumë e madhe dhe rrezikon të përmbysë vazon. Prerja rekomandohet gjithashtu kur ka nevojë për një ndryshim të tokës.

Para se ta zhvendosni bimën në vendin e ri, shpëlajeni butësisht dhe thani sistemin e saj rrënjor.

Si të krijoni kushte të përshtatshme në një apartament

©Depositphotos.com

Këto bimë i duan rrezet e diellit. Mundohuni t’i vendosni bimët në dritare që shikojnë nga jugu ose në anën me diell të shtëpisë.

Kthejeni bimët drejt diellit nga drejtime të ndryshme gjatë gjithë ditës. Kjo do të ndihmojë gjethet dhe kërcellin të marrin rrezet e diellit në mënyrë të barabartë.

Si shumë bimë, ato grumbullojnë në mënyrë të pashmangshme pluhur dhe papastërti në gjethet e tyre. Pastroni ato në mënyrë periodike me një leckë të lagur dhe nëse keni zona të vështira për tu arritur, pastroni me një furçë të vogël atje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here