9 Situatat Kur na Vjen Natyrshëm të Bëjmë Gjënë e Gabuar

0
80
©Depositphotos.com

Urtësia popullore thotë se trupi i njeriut është i mençur. Kur diçka nuk është në rregull, trupi ynë ka mënyrën e vet për të na njoftuar. Na dërgon shenja ose, me fjalë të tjera, krijon simptoma për t’u siguruar që ne të bëjmë diçka për këtë.

Për shembull, mund të keni një dhimbje koke dhe kur shkoni te mjeku zbuloni se kjo është për shkak të një kontraktimi ose problemeve të qafës së mitrës. Shumë njerëz shpesh ankohen për këtë, por nuk bëjnë asgjë për të arritur në rrënjën e problemit dhe për ta rregulluar atë. Kështu që hapi i parë është të lokalizojmë dhe trajtojmë zonat ku ndiejmë siklet. Por pastaj, është thelbësore të përpiqemi të parandalojmë lëvizje ose praktika të caktuara që mund ta kenë shkaktuar atë dhimbje në radhë të parë.

Ky artikull është përgatitur për të rritur ndërgjegjësimin se si disa nga gjërat që bëjmë çdo ditë mund të na shkaktojnë dhimbje. Mbani në mend se nëse vuani nga ndonjë lloj dhimbjeje, duhet të shkoni te një mjek.

Ngritja e objekteve nga toka me shpinë të përkulur

Ne me të vërtetë nuk ndalemi dhe mendojmë për këtë, kështu që nuk e kuptojmë, por kur bëhet fjalë për ngritjen e peshës ka shumë të ngjarë që ne nuk po i bëjmë gjërat në mënyrë korrekte.

Mendoni kur duhet të merrni një kuti nga dyshemeja. Sigurisht, gjëja e parë që duhet të merret parasysh është nëse keni forcë të mjaftueshme ose trajnim për të ngritur një sasi të caktuar peshe.

Bërja e një lëvizjeje të gabuar ose mbivlerësimi i kapacitetit tonë për të ngritur një objekt të rëndë mund të çojë në dëmtime serioze të shpinës. Por përveç kësaj, një nga faktorët më të rëndësishëm për t’u marrë parasysh është të mos përkulni shpinën ose belin kur ushtroni një përpjekje kaq të rëndësishme.

Mënyra e duhur për të ngritur një objekt: Hapni këmbët dhe përkulni gjunjët, sikur bëni një mbledhje. Shtrëngoni barkun ndërsa mbani objektin, duke e mbajtur atë sa më afër trupit tuaj dhe duke përdorur muskujt e ijeve dhe gjunjëve. Vazhdoni me shpinën drejt në çdo kohë, duke kryer lëvizjen e mbledhjes pa shtrembëruar shtyllën kurrizore përpara.

Të kesh qëndrim të gabuar para laptopit kur punon

©Depositphotos.com

Kur kalojmë shumë kohë ulur me shpinë të harkuar ose kur miratojmë një pozicion të jashtëm të shpatullave dhe përkulje, mund të zhvillojmë dhimbje të mesit dhe dhimbje rreth zonës qendrore të shpinës. Përveç kësaj, është shumë e zakonshme të ndiejmë siklet në qafë ose në pjesën e sipërme të shpatullave tona, pasi qafa jonë duhet të merret me tension të zgjatur kur shikojmë drejt një ekrani për orë të tëra.

Mënyra e duhur për tu ulur: Mbajini shpatullat të relaksuara dhe bërrylat të mbështetur në trup. Lëreni shpinën të qëndrojë plotësisht në pjesën e pasme të karriges. Gjithashtu, përvetësoni një kënd prej 90 ° deri 100 ° në ije dhe gjithashtu në gjunjë. Ju nuk duhet të përkulni këmbët në lartësinë e ijeve ose t’i keni këmbët në ajër. Brenda mundësive, ju mund ta vendosni pjesën e sipërme të ekranit të laptopit horizontal me shikimin tuaj, në mënyrë që qafa juaj të mos duhet të bëjë kaq shumë përpjekje.

Fjetja me fytyrë poshtë

©Depositphotos.com

Gjumi është një nga gjërat më të rëndësishme që bëjmë në ditën tonë (ose natën). Është një nga aktivitetet e vetme që trupi përdor për të riparuar veten dhe për t’u përgatitur për të kryer funksionet e shumta që i kërkojmë çdo ditë.

Shumë prej nesh duan ta bëjnë këtë të shtrirë me fytyrë në shtrat, por në fakt, ky pozicion mund të çojë në komplikime shëndetësore. Kjo pasi duke qëndruar shtrirë me fytyrë poshtë, ne po e detyrojmë qafën dhe nofullën të jenë në një pozitë të panatyrshme. Në fund të fundit, kjo mund të çojë në dëmtime të muskujve, dhimbje qafe, apo edhe tortikolis.

Rekomandim: Për të hequr qafe këtë zakon të keq, ne mund të shtrihemi me fytyrë poshtë derisa të jemi duke fjetur. Prej atëherë, ne mund ta ndryshojmë pozicionin tonë në të shtrirë lart ose në krah. Për të mos u zgjuar përsëri në të njëjtën mënyrë, ne mund të vendosim një jastëk pranë nesh dhe ta përqafojmë atë gjatë natës për të shmangur kthimin në ndonjë qëndrim jo korrekt ndërsa flemë.

Mbani çantën e shpinës ose çantën tuaj vetëm në njërën shpatull

©Depositphotos.com

Kur mbajmë një çantë shpine ose një çantë në shpatull, trupi ynë tenton të ekuilibrojë atë peshë me anën tjetër të bagazhit tonë. Kjo është arsyeja pse kjo praktikë mund të shkaktojë kontraktura dhe dhimbje në qafë, veçanërisht nëse pesha që po mbajmë është e rëndë ose nëse nuk e ndryshojmë peshën në shpatullën tjetër herë pas here.

Vështirësitë mund të përkeqësohen nëse kemi një mënyrë jetese sedentare ose joaktive, pasi trupi ynë nuk mund të marrë një mbingarkesë për shkak të mungesës së rezistencës në muskuj.

Mënyra e saktë për të mbajtur peshën: Jepni përparësi asaj që dëshironi të mbani në çantë dhe zhvendoseni ngarkesën nga një sup në tjetrin në mënyrë që të mos ekuilibroni ndikimin e peshës në trupin tuaj. Nëse po mbani një çantë shpine, duhet të zgjidhni të vendosni gjërat më të rënda në pjesën e poshtme dhe gjërat më të lehta në pjesën e sipërme, në mënyrë që të mos dëmtoni qafën tuaj me lëvizjen.

5. Të ecësh përreth ndërsa shikon nga poshtë një telefon

©Depositphotos.com

Është një fakt i thjeshtë që sot, shumica prej nesh ecim përreth duke parë smartphone-t tanë. Po bëhet gjithnjë e më e zakonshme tani që telefonat inteligjentë janë shumë të dobishëm për gjithçka që bëjmë.

Por nëse thjesht mund të ecim në këpucët e dikujt tjetër dhe ta shohim veten duke bërë këtë, do të mund të shihnim qartë se qafa dhe kurrizi ynë po paguan taksën për këtë sjellje. Për të arritur qëndrimin e duhur dinamik, shtylla kurrizore duhet të jetë në një pozicion optimal. Përndryshe, ka të ngjarë të konsumohet dhe të na bëjë të humbasim ekuilibrin dhe mënyrën e duhur për të lëvizur nyjet tona.

Kjo është, sigurisht, në krye të dëmtimeve të mundshme ose dhimbjeve të muskujve që mund të zhvillojmë nëse mësohemi ta bëjmë.

Mënyra e saktë për të mbajtur qëndrim të mirë: Bëni një lloj ushtrimi që forcon muskujt e shpinës, legenit dhe barkut. Gjithashtu, mbajtja e një peshe të shëndetshme është thelbësore për të shmangur problemet e shpinës. Mundohuni të shmangni takat shumë të larta dhe të pakëndshme dhe sigurohuni që gjërat që zakonisht shikoni ose përdorni të jenë në një lartësi të përshtatshme.

Të vozisni me bërryl në dritare ose me sediljen shumë mbrapa

©Depositphotos.com

Përsëritja e një lëvizje të veçantë me kalimin e kohës, veçanërisht ajo që përfshin lëvizje të përsëritura që vendosin stres në tendinat, mund të rezultojë në një dëmtim. Mendoni, për shembull, kur jeni duke vozitur dhe ju mbështesni krahun nga dritarja e makinës në vend që të përdorni mbështetëset e krahut.

Krahu juaj mund të zgjatet nga foleja e tij. E njëjta gjë mund të ndodhë nëse vendi juaj është shumë mbrapa. Ju do të detyroni bërrylin ose shpatullën tuaj në një pozicion të panatyrshëm, i cili mund të çojë në zhvillimin e tendonitit.

Rekomandim: Reduktoni çdo lloj aktiviteti që mund të shkaktojë dhimbje në nyjet tuaja. Nëse kjo nuk është e mundur, përpiquni të relaksoni nyjet tuaja duke e kombinuar këtë aktivitet me ushtrime me ndikim më të ulët, si biçikleta ose noti. Sigurisht, mos harroni të bëni disa shtrirje pas çdo aktiviteti. Është e vetëkuptueshme që ju duhet t’i kushtoni vëmendje dhe të korrigjoni çdo sjellje të gabuar që keni kur ngasni makinën ose kur kryeni detyra të tjera që përfshijnë përdorimin e nyjeve tuaja.

Qëndrimi ulur kur akoma keni portofolin në xhepin e pasmë të pantallonave

©Depositphotos.com

Kur nuk uleni në pozicionin e duhur, pjesa e parë e trupit tuaj që mund të vuajë pasojat është nervi shiatik ipsilateral. Ky është nervi që lidh këmbët tuaja me shtyllën kurrizore.

Epo, ndonjëherë ky lloj dëmi shkaktohet kur kryejmë veprimet më të zakonshme në jetën tonë të përditshme dhe ne as nuk e kuptojmë se po ndodh. Një shembull klasik i kësaj do të ishte ulja në një karrige me një portofol në xhepin tonë të pasmë. Ky zakon, përveç se është i pakëndshëm, mund të çojë në dhimbje të forta në nervin shiatik, i cili lidh palcën kurrizore me kofshën e jashtme. Nëse ky problem nuk korrigjohet me kohë, kjo gjendje mund të bëhet e përhershme.

Rekomandim: Sigurohuni që të uleni siç duhet, pa asgjë në xhepa dhe me këmbët në tokë. Mos i vendosni këmbët nën mollaqe.

Kryqëzimi i këmbëve për një periudhë të zgjatur kohe

©Depositphotos.com

Kur ulemi, shumë prej nesh kryqëzojnë këmbët pa e kuptuar se po e bëjmë. Ajo që është edhe më keq është se ne mund të kalojmë një ditë të tërë pune duke bërë këtë. Sado e rehatshme ose e bukur mund të duket, kryqëzimi i këmbëve për periudha të gjata kohore është një nga shkaqet kryesore që mund të çojë në venat e merimangës ose venat me variçe (e cila, përveç që është një “problem estetik”, mund të çojë në probleme më serioze) .

Kryqëzimi i këmbëve mund t’ju bëjë gjithashtu më të prirur për zhvillimin e mpiksjes së gjakut. Këto, nga ana tjetër, ndër ndërlikime të tjera, mund të dëmtojnë seriozisht indin ose të dëmtojnë nervin shiatik dhe degët e tij.

Rekomandim: Mbani këmbët paralele në çdo kohë. Këmbët tuaja duhet të kenë gjithmonë një lloj mbështetjeje, qoftë dyshemeja ose ndonjë objekt tjetër. Shpina juaj duhet të jetë gjithmonë drejt.

Pastrimi i xhamit dhe sipërfaqeve të tjera

©Depositphotos.com

Nëse gjithçka është bërë e qartë pasi keni lexuar disa nga pikat që përmendëm më parë, duhet t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si kryeni disa lëvizje në jetën tuaj të përditshme. Për shembull, kur pastrojmë dritare, ne mund të mbingarkojmë kyçet e dorës. Kjo mund të kontribuojë në zhvillimin e një dëmtimi, qoftë nga një ndikim i papritur ose nga stresi. Kjo do të thotë që mund të mos jemi në gjendje të lëvizim dorën nëse paraqiten komplikime.

Rekomandim: Zhvilloni kocka të forta me një konsum adekuat të kalciumit dhe shmangni reduktikmin sa më shumë që të jetë e mundur. Kur bëni lëvizje të përsëritura, bëni pushime herë pas here, ose sa më shumë që të jetë e mundur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here