Pse Ndryshimi i Stinëve i Bën Disa Njerëz të Ndihen Nervozë

0
43
© Santiaga / depositphotos , © Santiaga / depositphotos

Ka raste të vitit kur, për ndonjë arsye të çuditshme, ndihemi të lodhur, vuajmë nga disa dhimbje që nuk i kemi pasur më parë, ose ndjehemi nervozë pa ndonjë arsye të dukshme.

A keni menduar ndonjëherë pse ndodh kjo? Ekziston diçka që quhet ndjeshmëri ndaj motit dhe është faji që ndonjëherë ndiheni ashtu.

Ne do t’ju tregojë pak për problemet që mund të ketë një person që vuan nga kjo lloj ndjeshmërie dhe do t’ju japim disa rekomandime që duhet të merrni parasysh për të shmangur shqetësimet.

Meteo-sensitiviteti

© PantherMediaSeller / depositphotos

Njerëzit të cilët preken nga ndryshimi i klimës, qoftë fizikisht apo mendërisht, njihen si njerëz meteosensitivë, ose thuhet se vuajnë nga sëmundje të ndjeshmërisë meteorologjike. Vlerësohet se afërsisht 30% e popullsisë vuan nga kjo sëmundje. Simptomat kryesore të këtyre njerëzve janë zakonisht migrena, ndryshimi i humorit dhe dhimbja në kocka, muskuj, nyje dhe dëmtime të vjetra. Që të shfaqen këto simptoma, duhet të ekzistojnë disa faktorë që shkaktojnë shqetësimin.

Presioni atmosferik

© kelseyannvere / Pixabay , © Anestiev / Pixabay

Kur presioni atmosferik është më i ulët, është kur sëmundjet si dhimbja e kokës dhe lodhja janë më të pranishme. Nga ana tjetër, kur presioni është më i lartë, trupi oksigjenon vetveten më shumë dhe rrahjet e zemrës rriten. Luhatjet në mjedis për shkak të presionit zakonisht shkaktojnë migrenë, ndryshime në sjellje, karakter të keq dhe, nëse ndryshimi është shumë i papritur, në disa njerëz mund të gjenerojë edhe pagjumësi dhe sjellje agresive.

Lagështia në mjedis

© Santiaga / depositphotos , © Santiaga / depositphotos

Kur dëgjoni dikë që thotë “Më dhembin gjunjët, do të bjerë shi”, ata ndoshta kanë të drejtë, sepse kur temperaturat bien dhe lagështia është e pranishme, janë nyjet ato që shkaktojnë shqetësime. Megjithëse këto dhimbje prekin kryesisht personat e moshuar që vuajnë nga një lloj artriti, ato ndodhin edhe tek të rinjtë që kanë një dëmtim të zgjatur për një kohë të gjatë.

Temperaturat e larta

© julydfg / depositphotos , © gsermek / depositphotos , © bydvvid / depositphotos

Jo vetëm temperaturat e ulëta shkaktojnë ndryshime në trup, temperaturat e larta prekin edhe njerëzit. Kur nxehtësia është e moderuar, ajo inkurajon njerëzit të jenë me humor të mirë. Sidoqoftë, kur nivelet e larta të nxehtësisë janë të pranishme, ato mund të shkaktojnë nervozizëm, apati, aftësi të zvogëluar të përqendrimit, kapacitet të dobët të reagimit dhe, në disa raste, agresion.

Orët e dritës gjatë ditës

Një faktor tjetër që prek këta njerëz janë orët e dritës së ditës. Kur njerëzit vuajnë nga meteoropatia, ka shumë të ngjarë të ndjehen të lodhur, nervozë,në  ankth, me probleme me gjumin ose të trishtuar. Kjo ndodh sepse prodhimi i serotoninës zvogëlohet për shkak të orëve më pak të dritës, duke shkaktuar disa nga simptomat e përmendura. Në vendet ku bëhen ndryshimet në kohë gjatë vitit, njerëzit duhet të përshtaten që të kenë më shumë ose më pak orë drite në ditë praktikisht brenda natës dhe kjo është diçka që jo të gjithë e arrijnë lehtë.

Si t’i parandaloni këto shqetësime

© czamfir / depositphotos , © Serreitor / depositphotos , © Xalanx / depositphotos

Tani që dini disa nga arsyet pse moti mund t’ju shkaktojë kaq shumë bezdi, ne do t’ju japim disa rekomandime në mënyrë që të parandaloni dhe të përballeni me këto ndryshime të motit nëse vuani nga sëmundje meteorologjike.

  • Ai forcon sistemin tuaj imunitar, do t’ju ndihmojë të jeni më të fortë përballë ndryshimeve të papritura të motit.
  • Kur lagështia rritet, gjeni një vend ku mund të qëndroni të thatë dhe të ngrohtë.
  • Ushtrimet do t’ju ndihmojnë të mbani trupin tuaj elastik dhe të shmangni dhimbjet e kyçeve.
  • Mos harroni se hidratimi i trupit është i rëndësishëm për të qëndruar i shëndetshëm.
  • Gjithmonë kërkoni të jeni aktiv, pasi ndihmon në largimin e vëmendjes nga trishtimi që mund të krijojnë këto ndryshime.
  • Mos hezitoni të konsultoheni me një specialist në rast se vëreni se ndonjë simptomë është më e keqe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here