Si t’ia Ndyshoni Vazon një Bime Shtëpie pa ia Tharë Rrënjët

0
129
©5minuticreativi

Bimët e brendshme duhet të zhvendosen kur vazoja në të cilën ndodhen bëhet shumë e vogël ose toka nuk është aq ushqyese sa duhet. Bimët e reja duhet të zhvendosen një herë në vit dhe bimët më të vjetra çdo 4 deri në 5 vjet.

Ne do ju japim disa udhëzime të thjeshta hap pas hapi se si të ndërroni vazon një bimë shtëpie me lehtësi dhe siguri.

Inventari i gjërave që të duhen…

©5minuticreativi

Për të transplantuar një bimë do t’ju duhet:

  • një tenxhere të re me vrima kullimi;
  • një tenxhere dekorative;
  • një lopatë;
  • tokë e re (universale dhe e përshtatshme për bimën që keni);
  • sistemi i kanalizimit;
  • një shishe uji ose një enë ujitje bimore.

Hapat

©5minuticreativi

Mënyra më e lehtë për të transplantuar një bimë pa pasur ndonjë aftësi ose njohuri të veçantë është mbajtja e tokës afër rrënjëve.

Përgatitni vazon. Nëse nuk keni vrima kullimi, shponi disa. Ato janë të nevojshme për të hequr ujin e tepërt dhe për të mbajtur të sigurt rrënjët e bimës.

©5minuticreativi

Vendosni pak centimetra tokë kulluese në pjesën e poshtme të vazos.

©5minuticreativi

Shtoni pak më shumë tokë, por sigurohuni që pas transferimit, bima të jetë në të njëjtin nivel si më parë, ajo nuk duhet të gërmohet më thellë sesa ishte.

©5minuticreativi

Hiqni me kujdes bimën nga vazoja e vjetër, duke mbajtur pjesën e poshtme. Është më mirë ta bëni këtë kur toka të jetë e thatë. Para transferimit, mos e ujitni bimën për disa ditë.

©5minuticreativi

Vendosni bimën në një vazo të re në mënyrë që ajo të qëndrojë mu në qendër dhe në të njëjtin nivel si më parë.

©5minuticreativi

Shtoni tokë të re në hapësirat midis rrënjëve dhe tokës së vjetër, si dhe në muret e vazos. Distanca duhet të jetë 2 deri në 5 centimetra në mënyrë që bima të vazhdojë të rritet.

©5minuticreativi

Kur toka e re të jetë brenda, vendoseni vazon në një vazo dekorative.

Ujitni bimën. Nëse keni një bimë që nuk ka nevojë për shumë ujë, ujiteni atë disa ditë pasi ta keni transplantuar. Kjo vonesë në ujitje do të ndihmojë rrënjët të trajtojnë stresin më lehtë dhe shpejt.

Pse është e rëndësishme të mbash tokën e vjetër rreth rrënjëve…

©5minuticreativi

Kur ruani tokën e vjetër, nuk keni nevojë të bëni me rrënjët, por kur bëni një transplantim klasik, është e nevojshme të hiqni tokën e vjetër dhe të gjitha rrënjët e saj të kalbura, përveç kësaj, të gjitha rrënjët e kalbura duhet të priten me thikë.

Ndryshimi i vazos tradicional kërkon që ju të vendosni rrënjët në një grumbull të vogël toke, duke i përhapur me kujdes në anë. Vetëm atëherë mund të gërmohet.

Lloji i transplantimit që kërkon që ju të mbani tokën e vjetër afër rrënjëve është më e mira për bimët që kanë rrënjë më të brishta dhe nuk mund t’i mbijetojnë transplantimit klasik, të tilla si fier, begonia, soleirolia, disa palma (Chamaedorea, Chrysalidocarpus, ose areca) dhe Zamioculcas.

Transplanti është i mirë për Spathiphyllum, ose djepin e Moisiut; bimë ficus; Epipremnum, .ose bimë potos; Monsteras, ose brinja e Adamit; dhe Sansevieria,

Rekomandime

©5minuticreativi

Punoni me doreza për të mbrojtur duart tuaja. Është më mirë të transplantoni bimët në pranverë ose në vjeshtë. Mos transplantoni bimët gjatë periudhës së lulëzimit. Shtoni pak sheqer në tokën e re për ta bërë më të lehtë që bima të jetojë në një vend të ri. Lartësia e vazos duhet të jetë sa ⅓ e lartësisë së bimës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here