9 Gjëra që i Gjen në Pak Shtëpi, Por Janë aq të Dobishme

0
715
©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Për të siguruar një jetesë të rehatshme në shtëpinë tonë, disa gjëra duhet të planifikohen paraprakisht.

Shpesh edhe gjatë fazës së ndërtimit ose rinovimit. Kjo shmang shumë nga problemet me të cilat përballen shumica prej nesh: mungesa e hapësirës për rroba, një lavaman gjithmonë i bllokuar ose radiatorë të rregulluar keq …

Ne bëmë disa hulumtime dhe më në fund kuptuam se çfarë duhet të ketë një shtëpi për ta bërë jetën si një përrallë.

Aspirim i centralizuar

© WordRidden / flickr , © Rsnaghibi / wikimedia

Një sistem i tillë vakumi e bën procesin e pastrimit më të lehtë dhe më të shpejtë, dhe disa modele madje mund të pastrojnë ajrin. Për ata që vuajnë nga alergjitë, kjo është e domosdoshme: e gjithë papastërtia e mbledhur nga pajisja do të evakuohet jashtë shtëpisë: jo më pluhur ose qime në ajër.

Ndër të metat, duhet të theksohet kompleksiteti i instalimit, kështu që do të ishte më mirë të mendoni për të në fazën e ndërtimit ose rinovimit të shtëpive. Ky lloj sistemi mund të instalohet në një shtëpi, si dhe në një apartament.

Dhoma e zhveshjes

© Sean MacEntee / flickr , © Anguilla House / flickr

Dollapët për zhveshje janë shumë të zakonshme në Shtetet e Bashkuara, ndërsa evropianët preferojnë dollapët për të ruajtur rrobat e tyre. Nëse faqosja e shtëpisë tuaj nuk përfshin një dhomë për këtë qëllim, mund ta bëni vetë. E vërtetë, kjo do të funksionojë vetëm nëse pranoni të zvogëloni zonën e jetesës.

Nëse është e nevojshme, një dhomë e tillë më pas mund të shndërrohet gjithmonë në një dhomë lojrash ose zyre. Por kjo vështirë se do të jetë e arritshme me veshjet me dyer rrëshqitëse.

Valvula termostatike

© Marco Verch Professional Photographer / flickr , © Lars Plougmann / flickr

Jemi mësuar të jemi në gjendje të rregullojmë temperaturën e ujit në dushin tonë me një ose dy çezma. Por në disa shtëpi, ekziston një shqetësim: Nëse dikush lan banjën ose hap rubinetin e kuzhinës, personi që po lahet merr një dush kontrasti të papritur, të nxehtë ose të ftohtë.

Përzierësi termostatik bën të mundur trajtimin e kësaj pengese. Automatikisht përshtatet me presionin e rrjedhës. Për shembull, nëse papritmas rrjedha e ujit të ftohtë zvogëlohet, pajisja do të reagojë menjëherë duke zvogëluar sasinë e ujit të nxehtë, gjë që do të na parandalojë të digjemi.

Furrë mikrovale e kombinuar

© Jules Perry / flickr

Një furrë me mikrovalë me funksionin e furrës është një artikull i domosdoshëm për kuzhinat e vogla. Furra e kombinuar është shumë e popullarizuar në Japoni, ku shpesh është e pamundur të instaloni një furrë tradicionale të plotë për shkak të mungesës së hapësirës.

Anasjelltas, nëse keni hapësirë të mjaftueshme për një furrë, por jo për një mikrovalë, ekziston një pajisje tjetër: një furrë me një funksion mikrovalë.

Sita e lavamanit

© amazon

Gjithashtu në Japoni, pak shtëpi kanë një sistem të hedhjes së mbetjeve ushqimore dhe shumica e familjeve instalojnë një sitë të vogël në kullimin e lavamanit. Kur të jetë e mbushur, ne e nxjerrim atë dhe e zbrazim përmbajtjen në koshin e plehrave. Falë këtij mashtrimi, ne shmangim bllokimin e tubave.

Ndriçimi i duhur në kuzhinë

© Brian Lawson / flickr , © Atlanta Scott / flickr

Një nga gabimet më të zakonshme në ndriçimin e kuzhinës është të kesh një ose dy llamba në tavan. Por për shkak se drita shpërndahet në pjesën e sipërme, një sasi e konsiderueshme e saj humbet në sipërfaqen e dollapëve, aty ku nuk nevojitet aspak.

Në mënyrë ideale, pajisjet duhet të varen nga tavani në mënyrë që ato të jenë vetëm nën kufirin e sipërm të dollapëve.

Ose, ne i organizojmë dollapët deri në tavan. Në këtë rast, e gjithë drita do të shpërndahet në hapësirën e punës. Por ka diçka: nëse burimet e dritës janë të vendosura në mes të tavanit, ne do të bëjmë hije sa më shpejt që t’i afrohemi tryezës sonë të punës. Prandaj, do të ishte e mençur të mos përqendroheni në pikat e ndriçimit, por t’i zhvendosni ato drejt dollapëve. Kështu, ju nuk do të bllokoni dritën dhe ndriçuesit mund të kryejnë funksionin e tyre të drejtpërdrejtë.

© Guy Sie / flickr

Përveç dritave të tavanit, burime të vogla shtesë të dritës mund të instalohen direkt nën dollapët e murit. Kjo është e dobishme për ndriçimin e hapësirës midis dollapëve dhe tryezës së punës.

Kat me ngrohje në vend të radiatorëve

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

 

Kati me ngrohës ka një pengesë të madhe: për ta instaluar, duhet të hiqni atë ekzistues. Përveç kohës, do të kushtojë edhe para. Sidoqoftë, ia vlen:

  • është dyshemeja që nxehet, dhe jo radiatori pranë murit (përgjithësisht poshtë dritares): humbja e nxehtësisë është minimale;
  • këmbët tuaja janë gjithmonë të ngrohta, gjë që nuk mund të arrihet me një ngrohës.
  • Sigurisht, një dysheme e tillë kërkon një lloj shtrese. Pllakat ose dyshemetë e petëzuar do të ishin zgjidhja më e mirë, pasi ato përçojnë mirë nxehtësinë. Nga ana tjetër, qilimat nuk janë të përshtatshëm, sepse nxehtësia ruhet poshtë, dhe do t’ju duhet të rritni vazhdimisht pikën e caktuar të temperaturës së ngrohjes për ta mbajtur sipërfaqen të ngrohtë.

Si një kujtesë, kur shitet një shtëpi e pajisur me ngrohje në dysheme, vlera e saj e pasurive të patundshme rritet ndjeshëm, sepse është një shërbim shumë i vlerësuar.

Tenxhere termike në vend të ibrikut

© Reuben Strayer / flickr

Një bombol me vrimë nxjerrëse me ujë të nxehtë ose të ftohtë është më e përshtatshme se një ibrik: nëse keni nevojë të vloni një sasi të madhe uji, ibriku do të duhet të nxehet disa herë. Nga ana tjetër, mbajtëset termike shpesh kanë kapacitet të konsiderueshëm. Plus, është shumë më e këndshme të kesh ujë të nxehtë menjëherë, në vend që të presësh minuta për të vluar.

Shumica e pajisjeve lejojnë përdoruesit të vendosin temperaturën e dëshiruar të ujit. Kjo është shumë e dobishme nëse nuk keni nevojë për ujë të valë.

Bonus për pronarët e kafshëve shtëpiake

© baconsquarefarm / etsy , © amazon

Disa pronarë të kafshëve shtëpiake kanë pasur idenë që enët e kafshëve të tyre t’i vendosin në mobiljet e kuzhinës. Zakonisht kjo është një mbështetëse, rafti i poshtëm i së cilës ka kontejnerë për ushqim dhe ujë.

Ekzistojnë gjithashtu zgjidhje të tjera me shumë ndarje për ushqim, lodra, zinxhirë, ilaçe dhe pajisje të tjera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here