Si të Rritni Fruta dhe Perime në Shtëpi

0
140
©Depositphotos.com

Në ditët e sotme, gjithnjë e më shumë njerëz duan të krijojnë mini-ferma në shtëpi: ata e kthejnë një hapësirë të vogël në kuzhinë ose dritaren e ballkonit në një territor ku rriten bimë aromatike dhe të kripura, si dhe disa fruta dhe perime.

Për këtë, në përgjithësi nuk keni nevojë të keni njohuri të veçanta ose të blini fara. Ju mund të rritni shumë produkte me mbetje që jeni mësuar t’i hidhni tutje.

Ne do t’ju shpjegojmë se si të rritni lehtë bimën tuaj minimale të vitaminave në prag të dritares duke përdorur fruta dhe perime që mund t’i gjeni në dhomën tuaj të ngrënies.

Si të mbillni patate në një kovë

©Depositphotos.com
 1. Merrni një kovë plastike dhe hapni një vrimë në pjesën e poshtme. Vendosni dheun brenda në mënyrë që të formojë një shtresë 10 cm.
 2. Merrni një patate dhe ndani atë në 2 ose 3 pjesë. Vendosni pjesët në një vazo dhe shtoni një shtresë tjetër plehu 15 cm të lartë. Nën kovë vendosni një tabaka. Ujitni shpesh dhe prisni.
 3. Nga mbjellja deri në pjekje, duhet të duhen 2 deri në 4 muaj, varësisht nga lloji i zhardhokut. Të korrat mund të merren sa më shpejt që lulja të zbehet dhe kërcelli të bëhet i verdhë.

Si të mbillni qepët

©Depositphotos.com

Metoda 1:

 • Merrni një qepë të re dhe priteni me kujdes 1 cm nga rrënja.
 • Vendosini në një kavanoz me ujë në mënyrë që të mbulojë vetëm rrënjët.
 • Ruani kavanozin në frigorifer dhe shtoni ujë në mënyrë periodike.
 • Kur gjethet e qepës rriten në 10-12 cm, ato mund të transplantohen në një tenxhere me tokë.
©Depositphotos.com

Metoda 2:

 • Merrni një qepë të vjetër dhe vendoseni në një kavanoz me ujë në mënyrë që lëngu të mbulojë rrënjët që janë shfaqur. Vendoseni në një vend të errët.
 • Pas disa ditësh, qepa duhet të ketë rrënjë të gjata. Vendosni dheun në një vazo në mënyrë që të merrni një shtresë prej rreth 7 deri në 10 cm. Në pjesën e sipërme, mbillni qepën dhe spërkatni pak dhe.
 • Vendoseni tenxheren në prag të dritares dhe ujiteni në mënyrë periodike. Gjethet e para të qepës do të rriten pas një jave.

Si të mbillni avokado nga gropa e tyre

©Depositphotos.com
 1. Merrni një gropë avokado dhe me një gjilpërë të hollë hapni katër vrima në anët. Vendosni kruese dhëmbësh në to.
 2. Mbushni një gotë me ujë dhe vendosni brenda saj konstruksionin e gropës së avokados.
 3. Lëngu duhet të mbulojë fundin e prerë të farës, por nuk duhet të arrijë vrimat në kruajtësit e dhëmbëve. Ndryshoni ujin në mënyrë periodike.
 4. Pas 2 deri në 3 javë, rrënjët do të shfaqen dhe mund të mbillet në tokë: në një vazo me vrima kullimi, vendosni dhe me torfe në një raport 1: 1 derisa të merret një shtresë prej 10 deri në 12 cm.
 5. Mbani avokadon afër një dritareje dhe ujiteni tërësisht. Për të marrë frutat e para, do të duhet të prisni disa vjet.

Si të mbillni një ananas

©Depositphotos.com
 • Merrni kokën e një ananasi. Duhet të jetë jeshile me copa pak të thata. Hiqni të gjithë pulpën dhe disa gjethe nga fundi.
 • Vendosni lëvoren në një kavanoz me ujë në mënyrë që lëngu mezi të arrijë lartësinë e gjetheve. Lëreni ashtu për një muaj dhe mos harroni të shtoni ujë, ose ta mbuloni dendur me një qese plastike për të krijuar një sistem të thjeshtë vetë-ujitje.
 • Sapo të shfaqen rrënjët me një gjatësi prej 3 deri në 4 cm, ananasi duhet të transplantohet: vendosni dhe në një tenxhere me vrima kullimi derisa të krijohet një shtresë prej 15 cm.
 • Bëni një vrimë të vogël, vendosni kokën e ananasit atje dhe shtoni pak më shumë tokë.
 • Mbulojeni me një qese plastike.
 • Mbajeni vazon me ananasin larg dritareve. Një herë në ditë hiqni qesen për të ajrosur bimën. Nga mbjellja, do të duhen 3 deri në 4 vjet që ajo të fillojë të japë fryte.

Këshillë: hiqni gjethet e forta pa pritur derisa të fillojnë të kalben. Një herë në vit, transplantoni bimën në një tenxhere më të madhe.

Si të mbillni domate nga fara

 • Pritini një domate të pjekur në feta rrethore.
 • Merrni një vazo me vrima në fund dhe vendosni dhe me pleh në mënyrë që të merrni një shtresë prej 5 deri në 7 cm.
 • Sipër, vendosni fetat e domates dhe shtoni edhe pak tokë derisa të merrni një shtresë prej 1 deri në 2 cm. Vendoseni tenxheren në një tabaka dhe hidratojeni shumë mirë.
 • Mbani bimën në një vend të lehtë dhe, me ndihmën e një spërkatësi, ujiteni atë pak 1 deri në 2 herë në ditë.
 • Pas disa javësh bimët do të shfaqen. Pas 60 deri në 80 ditë, një bimë e mbushur me domate do të rritet në secilën prej tyre.

Këshillë: provoni të mbini domate qershi. Për shkak të madhësisë së tyre miniaturë, është më e lehtë t’i kesh në shtëpi.

Si të merrni marule nga kërcell

©Depositphotos.com

Merrni një kërcell marule. Shtë e rëndësishme që të jetë e freskët.
Vendoseni në një kavanoz të vogël dhe mbusheni me ujë në mënyrë që të mbulojë marule me 1 deri në 2 cm. Ndryshoni ujin 2 deri në 3 herë në ditë.
Pas disa javësh, gjethe të vogla marule do të rriten nga rrjedha, të cilat mund të përdoren menjëherë.
Këshillë: Nuk ia vlen të presësh derisa gjethet të rriten dhe të bëhen më të mëdha. Përkundrazi, kërcelli do të vazhdojë të rritet dhe gjethet do të fillojnë të marrin shije të hidhur.

Si të mbillni nenexhik

©Depositphotos.com
 • Shtoni pak ujë në një gotë. Niveli i lëngut nuk duhet të kalojë 2 cm. Vendosni degëzat e nenexhikut atje: zgjidhni ato që kanë një kërcell të fortë dhe të ngurtësuar. Mos harroni të hiqni gjethet, duke lënë vetëm disa.
 • Kujdesuni për nivelin e ujit në gotë dhe mbulojeni atë me një qese plastike për 3 deri në 4 ditë, duke e mbajtur atë me ndihmën e një rripi gome.
 • Sapo rrënjët të zgjaten 2 deri në 3 cm të shfaqen në majat e kërcellit, transplantoni përhapjet në një vazo me dhe. Pastaj vendoseni në prag të dritares.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here