Pse na Vjen Ajo Ndjesia e Shpimit të Gjilpërave në Trup dhe si Ndalohet

0
350
©Depositiphotos.com

Me siguri që ju ka ndodhur që, pasi të keni qëndruar në të njëjtin pozicion për një kohë të gjatë, filloni të ndjeni se një pjesë e trupit tuaj “bie në gjumë”.

Ndonjëherë kjo madje bëhet aq e pakëndshme saqë nuk doni të lëvizni. Por pse ndodh kjo bezdisje?

Ne duam të zbulojmë se cilat janë arsyet që fshihen pas kësaj ndjesie shpimi gjilpërash dhe si mund ta zvogëlojmë atë ose të parandalojmë që të ndodhë.

Si quhet kjo ndjesi shpimi gjilpërash?

©Depositiphotos.com

Sipas Institutit Kombëtar të Çrregullimeve Neurologjike dhe Goditjes në tru, ndjenja e mpirjes në trup quhet parestezi. Kjo zakonisht ndihet në duar, duar ose këmbë, si dhe në pjesë të tjera të trupit, dhe është ndjesia sikur shumë milingona po kalojnë nëpër atë zonë, gjë që mund të jetë shumë e pakëndshme.

©Depositiphotos.com

Një studim tregon se kjo mpirje, e cila zakonisht ndodh pa paralajmërim, pasi personi zakonisht nuk është i vetëdijshëm për këtë ndjesi, jo gjithmonë shkakton dhimbje, por më tepër siklet. Ky shqetësim mund të ndodhë në miliona njerëz në të gjithë botën, veçanërisht ata që profesioni i tyre mund të kufizojë lëvizjet, të tilla si duke punuar ulur me intervale të gjata kohore.

Kur ndodh humbja e ndjeshmërisë

©Depositiphotos.com

Në një moment, shumë prej nesh kanë përjetuar parestezi kalimtare, të cilat ne i përshkruajmë në mënyrë bisedore sikur një pjesë e trupit tonë “ka rënë në gjumë”. Kjo ndodh kur kemi qenë në të njëjtën pozicion për një kohë të gjatë, kur kemi qenë këmbëkryq ose kemi rënë në gjumë me njërin krah të përkulur nën kokë.

©Depositiphotos.com

Kjo ndodh sepse një presion i qëndrueshëm ushtrohet mbi një nerv, megjithëse mund të jetë gjithashtu rezultat i një dëmtimi të fituar ose ndonjë gjendje tjetër me dëmtimin e sistemit nervor, të tilla si një dëmtim nervor, një hernie diskale, një tumor, etj.

Sa zgjat kjo ndjesi shpimi gjilpërash?

©Depositiphotos.com

Gjatë parestezisë, pjesa e prekur bëhet e mpirë dhe e ngurtë, por fleksibile, e cila rrit ndjeshmërinë në zonë kur qëndron në një sipërfaqe të fortë ose të butë dhe përhapet në pjesët e tjera të gjymtyrës së prekur.

Ndjesia e një gjymtyre gjumi zakonisht zbehet shpejt pasi të lehtësohet presioni në nervin që është përfshirë, duke bërë që gjaku të qarkullojë përsëri atje. Kjo mund të arrihet duke lëvizur pjesën e mpirë përmes ushtrimeve, masazheve ose zgjatjeve. Pak nga pak, ndjesia a shpimit të gjilpërave do të zvogëlohet derisa të zhduket.

Disa pasoja që mund të lindin

©Depositiphotos.com

Për shkak të ndjesive që prodhohen nga parestezia, mund të ndodhin disa pasoja, të tilla si:

 • Probleme të qarkullimit të gjakut.
 • Adoptimi i pozicioneve anormale gjatë gjumit, gjë që çon në çrregullime të ndryshme për shkak të lodhjes ose mungesës së gjumit.
 • Vështirësi në ecje ose ngarje makine.
 • Rritja e rrezikut të rënies.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të parestezisë

©Depositiphotos.com

Disa lloje të parestezisë janë:

Paretezia Berger: parestezia e lëkurës, e karakterizuar nga ndjesi shpimi gjilpërash, pickim ose dobësi dhe humbje e ndjeshmërisë në këmbë, pa shenja të sëmundjes organike, e cila prek disa të rinj.

Paretezia Meralgia: Është një gjendje e karakterizuar nga mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe djegie në pjesën e jashtme të kofshës.

Kur parestezia bëhet kronike

©Depositiphotos.com

Nëse kjo ndjesi anormale ndodh në mënyrë të përsëritur, ne po flasim për parestezinë kronike, e cila zakonisht është një simptomë e një sëmundjeje neurologjike ose dëmtimit traumatik të nervit. Mund të shkaktohet nga çrregullime që prekin sistemin nervor qendror, siç janë goditja në tru, skleroza e shumëfishtë ose encefaliti.

Një tumor ose dëmtim vaskular gjithashtu mund ta shkaktojë atë. Disa sindroma, të tilla si tuneli i kyçit të dorës, mund të dëmtojnë nervat periferikë dhe të shkaktojnë parestezi të shoqëruar me dhimbje.

Mendimi i një mjeku është i rëndësishëm

©Depositiphotos.com

Diagnoza, e vendosur gjithmonë nga një specialist, zakonisht konsiston në studimin e historisë mjekësore të pacientit, një ekzaminim fizik dhe teste laboratorike. Në disa raste, në varësi të pacientit, mjeku mund të urdhërojë teste shtesë. Nëse shkaku i djegies ose kruajtjes është ndonjë patologji, është e rëndësishme ta mbani nën kontroll.

Prandaj, duhet të konsultoheni me një mjek nëse:

 • Ekziston paraestezi ose dobësi e papritur.
 • Mpirja përhapet progresivisht në pjesët e tjera të trupit.
 • Keni probleme me frymëmarrjen.
 • Ekziston inkontinencë në fshikëz dhe / ose zorrë.
 • Mpirja ndihet në të dy anët e trupit.
 • Ndjeshmëria humbet në fytyrë ose në bust.
 • E gjithë gjymtyra është plotësisht “në gjumë”.
 • Ndryshime në nivelin e vetëdijes.
 • Ndryshimet në vizion
 • Problem në të folur
 • Prestezia ndodh pas një goditje në kokë, qafë ose shpinë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here