10 Këshilla për t’ju Mbajtur të Sigurt Kur Vozitni Gjatë Natës

0
110
© Depositphotos.com, © Unsplash.com

Rreth 1 në çdo 25 shoferë kanë thënë se ata kanë fjetur në timon gjatë ngasjes gjatë natës.

Jo vetëm kaq, por shoferët në Amerikë kanë një shans prej 1 në 116 të përplasen me një kafshë të egër.

Këto rreziqe të mundshme mund të shmangen nëse jeni tepër të kujdesshëm dhe praktikoni vozitje mbrojtëse. Vetëm sepse rruga është bosh gjatë natës nuk do të thotë që ju mund të shkelni gazin dhe të harroni sigurinë tuaj.

Ne do t’ju ofrojmë 10 këshilla që mund të jenë bekime të maskuara kur keni nevojë të udhëtoni me makinë pas perëndimit të diellit.

Mos kaloni nga “marshi” në “indietro” në një makinë automatike para se të ndalojë së lëvizuri.

© Shutterstock.com

Kjo mund të jetë në rregull me shumicën e makinave, por me transmetimet automatike, mund të jetë shumë e dëmshme. Dhe kjo sepse nëse kaloni në drejtim të kundërt para se makina juaj të ndalet plotësisht, transmetimi vetë ndalon makinën në vend të frenave. Kjo mund të dëmtojë rëndë frenat tuaja dhe t’ju lërë në mes të rrugës natën vonë.

Shmangni autostradat me 2 korsi.

© Shutterstock.com

Ndriçimi më i ulët, një shkëlqim verbues i shtuar dhe kthesa më të mprehta janë arsyet kryesore pse këto rrugë janë të rrezikshme pas perëndimit të diellit. Shumica e këtyre rrugëve nuk kanë dritë, kështu që sytë e shoferit mësohen me errësirën e thellë. Kjo është arsyeja pse kur një makinë po afrohet nga ana e kundërt, dritat e saj mund të ngatërrojnë shoferin. Kështu që ata mund të humbasin një shenjë rrugore ose një kthesë të mprehtë dhe të bëjnë një aksident që mund të ishte parandaluar gjatë ditës.

Zbehni dritat e panelit tuaj.

© Shutterstock.com

Gjëja më e rëndësishme për ta bërë këtë është minimizimi i reflektimeve në xhamat tuaj. Në këtë mënyrë sytë tuaj janë të përqendruar vetëm në rrugë dhe jo në dritat e pultit (të cilat mund t’ju tërheqin vëmendjen). Këto drita LED të ndritshme mund të ngatërrojnë vërtet sytë tuaj dhe të krijojnë reflektime që madje mund t’ju shkaktojnë një aksident. Kjo është arsyeja pse të gjitha makinat vijnë me një ndërprerës më të zbehtë, i cili mund të kontrollojë shkëlqimin e dritave të pultit.

Mos mbani syze me lente reflektuese.

© Depositphotos.com, © Unsplash.com

Nuk është vetëm xhami i përparmë që krijon reflektime të panevojshme, por edhe syzet e zakonshme. Nëse vozitni shpesh natën, është më mirë që të merrni një recetë për lente anti-reflektuese që lejojnë më shumë dritë të arrijë në sytë tuaj. Dhe ju mund të qëndroni larg syzeve me ngjyrë të verdhë që reklamojnë shumë kompani. Lentet e verdha vetëm do ta bëjnë më të vështirë për ju të vini re çdo detaj të vogël në rrugë pasi ato nuk do të lejojnë që drita e mjaftueshme të arrijë në sytë tuaj.

Mbani xhamin tuaj të pastër duke përdorur gazetë.

© Depositphotos.com

Gazeta është bërë nga fibra që nuk përmbajnë materiale gërryese që mund të dëmtojnë xhamat tuaj. Përkundrazi, ata pastrojnë shumë më mirë se peshqirët e letrës duke mos lënë asnjë gjurmë. Gjithashtu, shumë gazeta kanë ndaluar përdorimin e bojës me bazë nafte, kështu që ato nuk lënë as njolla boje. Ju mund ta zhytni gazetën tuaj në një përzierje uthulle dhe ujë dhe të filloni të pastroni xhamat e makinës tuaj.

Mbani distancën dhe zvogëloni shpejtësinë.

© IgorVetushko / Depositphotos.com

Pavarësisht nëse jeni në një autostradë apo në një rrugë qyteti, mbajtja e distancës dhe shpejtësia e zvogëluar gjatë natës është shumë e rëndësishme. Reflekset tuaja mund të jenë më të ngadalta për të reaguar siç duhet kur ndriçimi jashtë nuk është aq i ndritshëm sa është gjatë ditës. Distanca që mbani nga makinat e tjera duhet të jetë e mjaftueshme për t’ju lejuar të numëroni deri në 3. Nëse e arrini makinën para jush para se të përfundoni numërimin në 3, atëherë ndoshta ju duhet të zvogëloni shpejtësinë tuaj edhe pak më shumë.

Mbani gjithmonë një trekëndësh reflektues në bagazhin tuaj në rast emergjencash.

© Depositphotos.com

Pavarësisht se sa mirë kujdeseni për makinën tuaj, një gomë e plasur ose një urgjencë tjetër mund të ndodhë gjithmonë kur nuk e prisni. Kjo është arsyeja pse është jetike për ju që të keni një trekëndësh reflektues, një elektrik dore dhe një xhaketë reflektuese. Kështu, edhe nëse e gjeni veten në një zonë të panjohur, do të jeni në gjendje të ndaleni në anë të rrugës në mënyrë të sigurt. Sigurohuni që keni edhe një karikues telefoni me vete, kështu që mund të telefononi për ndihmë nëse është diçka që nuk mund ta rregulloni vetë.

Mbani fenerët tuaj të pastër.

© Depositphotos.com, © everyonensk / Depositphotos.com

Fenerët e ndotur mund ta bëjnë vozitjen gjatë natës edhe më të vështirë, duke siguruar zvogëlim të ndriçimit. Dhe nëse po vozisni në një rrugë pa asnjë dritë, fenerët e makinës tuaj janë gjithçka që keni. Kjo është arsyeja pse ju duhet t’i pastroni ato para se të dilni nga shtëpia juaj dhe të siguroheni që të mbani pajisje pastrimi me vete. Nëse ndoten gjatë ngasjes në një rrugë me baltë, mund të ndaleni në një pikë karburanti dhe t’u jepni atyre një pastrim të mirë.

Përdorni GPS për siguri.

© Depositphotos.com

Ndërgjegjësimi dhe dukshmëria e rrugës gjatë natës dëmtohet nga errësira. Aty do të jetë e dobishme një pajisje GPS, duke ju ofruar udhëzime të qarta edhe kur moti nuk është shumë i mirë. Edhe kur jeni të vetëdijshëm për një rrugë, moti dhe ndriçimi i errët mund t’ju ngatërrojnë dhe t’ju bëjnë të humbisni një kthesë. Ju duhet të ndizni zërin e GPS tuaj dhe të mbështeteni në atë në vend që të shikoni ekranin gjatë gjithë kohës, gjë që do të largojë sytë nga rruga.

Mos kini frikë të përdorni dritat tuaja të gjata.

©shutterstock

Dritat e gjata duhet të jenë të dobishme kur udhëtoni me makinë në një zonë rurale ose në rrugë të hapura. Kur nuk ka aq shumë drita rrugore, ato ofrojnë shikueshmëri më të mirë të rrugës përpara dhe mundësi të ndonjë takimi të mundshëm me kafshë. Sidoqoftë, nuk duhet t’i keni kur ndiqni një makinë tjetër ose kur një makinë po afrohet nga ana e kundërt. Ekzistojnë disa sisteme automatike të ndriçimit që do të rregullojnë dritat tuaja sa herë që makina të tjera janë në afërsi me ju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here