7 Situata Kur Mendojmë se po Sillemi si Njerëz të Kulturuar, Por në Fakt ne po Thyejmë Rregullat e Mirësjelljes

0
652
©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Nëse njerëzit përreth nesh nuk e komentojnë sjelljen tonë, ne, si rregull, e konsiderojmë veten si njerëz mjaft të sjellshëm.

Gjëra të tilla të thjeshta si merrni mbrapsht në përgjigje të një telefonate të humbur, një ofertë për të trajtuar veten, në mjedisin tonë perceptohen si një sjellje e arsyeshme të një personi të kulturuar.

Por ekspertët e mirësjelljes nuk pajtohen. Pjesa më e madhe e asaj që na duket të jetë edukatë në fakt nuk i plotëson kërkesat e sjelljeve të mira.

Ne vendosëm të gjurmonim se çfarë gjërash të padëmshme bëjnë njerëzit tanë, duke mos e ditur se duke vepruar kështu ata shkelin rregullat e pashkruara të mirësjelljes. Dhe në bonus, do të gjeni një përgjigje për pyetjen delikate të normave të mirësjelljes, e cila zgjidhet në mënyra absolutisht të ndryshme në Evropë.

Merrni mbrapsht në përgjigje të një telefonate të humbur

Imagjinoni që keni marrë një telefonatë në celularin tuaj, por nuk mundët ta hapnit telefonin: nuk kishte valë ose diçka tjetër. A do ta telefononi personin tjetër përsëri në këtë rast? Nëse përgjigja juaj është po, atëherë duhet të njiheni me rregullat e mirësjelljes telefonike. Sipas tyre, ai që ka telefonuar në fillim gjithmonë thërret përsëri, dhe ai që është thirrur pret me durim.

Për të pyetur përsëri “Hëë?” Kur nuk dëgjohet diçka

© Depositphotos.com

Shumë njerëz e konsiderojnë pyetjen e vazhdueshme “Hëë?” si një ndër zakonet më të bezdisshme, sipas normave të mirësjelljes, një person që nuk dëgjoi atë që tha bashkëbiseduesi duhet të përdorë një vërejtje tjetër për të sqaruar, dhe përkatësisht: “Më falni?”

Flisni për gruan “bashkëshortja” dhe burrin “bashkëshorti”

©Depositphotos.com

Me siguri keni takuar njerëz të cilët, me krenari të veçantë, e quajnë shpirtin binjak “bashkëshorti im (bashkëshortja ime)”. Dhe kështu ata shkelin rregullin e pashprehur të mirësjelljes. Kur flisni për burrin (gruan) tuaj, duhet të përdorni respektivisht fjalët “burrë” dhe “grua”. Ju mund të përdorni fjalët “bashkëshort” dhe “bashkëshorte” vetëm kur bëhet fjalë për partnerin e martesës së dikujt tjetër.

U ofroni ushqim bashkëudhëtarëve në tren

© Depositphotos.com

Sipas rregullave të mirësjelljes, nuk është e zakonshme të ftosh fqinjët për të ndarë një vakt. Kjo mund të turpërojë të tjerët. Nëse dëshironi në mënyrë të padurueshme të qerasni bashkëudhëtarët me produktet tuaja, mund të ofroni diçka për çaj.

Ftoni të afërmit dhe miqtë në ambiente që i ndani me të tjerët

©Depositphotos.com

Gjithashtu konsiderohet si një formë e keqe për të pritur mysafirë në një ambient publik, sepse mund të shkaktojë bezdi për pjesën tjetër të udhëtarëve. Njerëzit që kanë marrë një edukim të mirë i respektojnë të tjerët. Në vend që të mblidhen, ata bien dakord të takohen me miqtë në një korridor të përbashkët ose në dalje.

Anoni pjatën për të përfunduar supën

© Depositphotos.com

Ata thonë se komplimenti më i mirë për një zonjë është të hani gjithçka që ajo ka përgatitur me oreks. Dhe kjo është e vërtetë, por ka një nuancë. Nëse ju serviret supë, në asnjë rast nuk duhet të anoni pjatën për ta përfunduar, por më mirë, në parim, konsumojeni pa e prekur pjatën. Nuk keni nevojë ta pastroni. Pika e fundit e supës duhet të kthehet në kuzhinë.

Shërbeni një pjatë të mbushur plot me ushqim

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Disa njerëz e perceptojnë frazën “banak” si një thirrje për veprim: “Merrni atë që dëshironi dhe mos i mohoni vetes asgjë”. Ata vendosin në pjatë çdo gjë që u zë syri, duke mos kursyer madhësinë e porcioneve. Kjo sjellje konsiderohet pa mëdyshje e turpshme.

Etika përshkruan që t’i afroheni tryezës 5 herë për 5 lloje ushqimesh. Një pjatë për peshkun, një për mishin, një për perimet, etj.

Bonus: Sjellja që konsiderohet e keqe në Evropë

©Depositphotos.com

Si të arrini tek vendi juaj në auditor – me shpinë apo përballë ulur? Kjo pyetje është bërë një dilemë e vërtetë. Në mirësjelljen evropiane, gjithçka është e ndryshme: për të mos dëmtuar gjunjët e njerëzve të tjerë, duhet të shkoni në atë vend me shpinë të kthyer nga fqinjët në rresht.

Sidoqoftë, në secilin rast, para se të zini vendin tuaj, rekomandohet t’u kërkoni falje me zë të ulët të tjerëve për shqetësimin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here