8 Situata që Tregojnë se ke Hequr Dorë nga Dashuria për Veten

0
1318
©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Nëse vëreni se shpesh e krahasoni veten me të tjerët dhe ndiheni se ata janë më të mirë se ju, ose keni frikë vazhdimisht të bëni një gabim dhe madje të dështoni, këto mund të jenë shenja që tregojnë se keni vetëbesim të ulët.

Është mjaft interesante se mendimet dhe veprimet tuaja mund t’ju bëjnë edhe më të vetëdijshëm sesa keni qenë tashmë. Dhe nëse ndaloni së bërë disa gjëra, mund të vini re se në të vërtetë filloni të ndiheni më mirë.

Ne shpresojmë që të gjeni një mënyrë për ta dashur veten dhe për të qënë më të sigurt. Pra, këtu janë disa gjëra që mund të ulin vetëvlerësimin tuaj dhe që duhet të shmangni.

Ju gjithmonë përkuleni në shpinë

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Stresi mund të ndikojë në qëndrimin tuaj i cili, nga ana tjetër, mund të ndikojë në nivelet tuaja të stresit. Hulumtimet sugjerojnë që nëse uleni drejt ose qëndroni drejt, është më mirë për vetëvlerësimin dhe humorin tuaj. Gjithashtu mund t’ju bëjë të ndiheni më pak të lodhur dhe do t’ju ndihmojë të përballoni më mirë stresin. Pra, nëse qëndrimi juaj bie, ju mund të përfundoni me efektin e kundërt dhe të ndiheni të lodhur, më pak të sigurt dhe në një humor të keq.

Ju i zvarritni gjërat

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Njerëzit me vetëbesim të ulët kanë më shumë gjasa të shtyjnë për më vonë sepse vonesa ose shmangia e detyrave shërben si justifikim nëse rezultatet janë të këqija, dhe kështu “mbron” prezantimin e vetes. Ata kanë frikë të jenë të papërsosur dhe të mos e bëjnë punën e tyre mjaft mirë, dhe shtyrja është mënyra e tyre për t’u përballur me këtë frikë.

Sidoqoftë, kjo çon vetëm në më shumë ankth dhe faj, si dhe nivele më të ulëta të energjisë dhe vetëvlerësim më të ulët. Nëse jeni një person i tillë, përpiquni të hiqni dorë nga mendimi se keni nevojë të bëni gjithçka në mënyrë perfekte dhe kënaquni me procesin. Gjithashtu kur bëni diçka, përpiquni të mos mendoni për gjërat që nuk ju pëlqejnë në detyrë dhe përqendrohuni në përfitimet që do t’ju sjellë kur ta përfundoni.

Përdorni shpesh fjalë si “duhet”

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Këto fjalë nuk duhet të kenë një kuptim negativ, por ato bëhen problematike kur i vendosni vetes qëllime që janë vërtet të vështira për t’u arritur dhe nuk pranojnë asgjë tjetër. Rregullat e rrepta vetëm sa do t’ju stresojnë më shumë, dhe nëse nuk arrini t’i ndiqni ato, me siguri do të përfundoni të zhgënjyer me veten tuaj. Mundohuni të ndryshoni mendimet tuaja në mënyrë që kur të vendosni qëllime, të lejoni veten të jeni të papërsosur ose të bëni gabime.

Ju fajësoni veten kur nuk është faji juaj.

©Depositphotos.com,

Nëse vëreni se shpesh ndiheni fajtorë për diçka, përpiquni të vëzhgoni situatat që e shkaktojnë këtë dhe mendimet që shfaqen në mendjen tuaj kur të ndodhë. Mendoni në mënyrë kritike nëse për një gabim që ka ndodhur është vërtet faji juaj, ose ndoshta është në të vërtetë faji i dikujt tjetër, ose thjesht një aksident dhe nuk mund të kishit ndryshuar asgjë sidoqoftë.

Pyesni një mik se çfarë mendojnë ata për të njëjtën situatë, dhe ju mund të kuptoni se fajësoni veten edhe pa arsye.

Gjithmonë prisni më të keqen.

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Ju mund të mendoni se pritja e rezultatit më të keq mund t’ju ndihmojë të përballeni më mirë me situatën, veçanërisht nëse diçka shkon keq sepse do të jeni të përgatitur për të. Dhe nëse gjithçka shkon mirë, madje do të ndiheni të lehtësuar. Sidoqoftë, ky lloj të menduari mund të forcojë besimin tuaj se ju gjithmonë dështoni dhe se asgjë që bëni nuk rezulton mjaft mirë.

Ndiheni sikur duhet të jeni mirënjohës për gjithçka.

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Për shkak të vetëvlerësimit të ulët, ju rrallë mund të merrni gjërat që dëshironi vërtet dhe në vend të kësaj kënaqeni me më pak, qoftë në punë apo në jetën tuaj të dashurisë.

Ju mund të ndiheni sikur nuk meritoni më shumë dhe se duhet të jeni mirënjohës për gjërat që tashmë i keni. Por kjo nuk është e vërtetë, kështu që mos lejoni që dyshimet tuaja ose urrejtja ndaj vetes të ju pengojnë të merrni atë që dëshironi.

Ju i lejoni të tjerët të sillen keq me ju.

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Pavarësisht nëse dikush është thjesht i pasjellshëm ose i vrazhdë me ju, ju mund të gjeni justifikime për sjelljen e tyre dhe të pranoni mënyrën se si ju trajtojnë ata, edhe nëse ajo që ata thonë ose bëjnë ju bën të mos ndiheni rehat ose keq me veten tuaj.

Nëse doni të ndaloni së qëni të trajtuari në atë mënyrë nga njerëzit e tjerë filloni të jeni të sjellshëm me veten tuaj së pari. Nëse e doni dhe respektoni veten, nuk do të lejoni që njerëzit t’ju trajtojnë keq. Është gjithashtu e rëndësishme të dini se si të vendosni kufij, sepse kjo do të pasqyrojë vetëvlerësimin tuaj dhe do t’u tregojë njerëzve se çfarë lloj sjelljeje nuk do të tolerohet.

Ju shmangni rrezikun.

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Frika nga dështimi mund t’ju pengojë të bëni diçka sfiduese apo edhe të rrezikshme, edhe nëse rezultati mund të ndryshojë jetën tuaj për mirë.

Nëse vazhdoni të shmangni sfidat, truri juaj do të mësohet me idenë se nuk mund të përballoni asgjë nga distanca në jetën tuaj, aq më pak të bëni një gabim ose të dështoni, gjë që mund të dëmtojë vetëvlerësimin tuaj dhe t’ju bëjë edhe më shumë të frikësoheni nga bota dhe sfidat e saj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here