10 Gjëra të Padobishme në Kuzhinë që po Vonojmë t’i Hedhim në Kosh

0
2934
©stux 7270/pixabay, © Czar / Wikimedia Commons , © PxHere , © Gtashutters.com

Pajisjet dhe enët e reja të kuzhinës shfaqen pothuajse çdo ditë në raftet e dyqaneve.

Heronjtë e reklamës këshillojnë me ngulm të blejnë një produkt tjetër, dhe ne vetë shpesh vazhdojmë të mbajmë gjërat në kuzhinë që duhet të ishin dërguar në koshin e plehrave shumë kohë më parë.

Ne vendosëm të bënim një auditim të vogël dhe gjetëm 10 gjëra që nuk janë thjesht të pakuptimta, por ndonjëherë edhe të dëmshme. Çfarëdo që të na thotë reklama.

Enë gatimi teflon

© Superspidey33 / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Përparësitë e gatimit në tigane që nuk ngjiten janë të dukshme: ushqimi nuk digjet në të, mund të kurseni në vajin e gatimit dhe nuk është aspak e vështirë ta pastroni.

Pamja e bukur është turbulluar nga studimet që kanë treguar se kimikatet toksike hyjnë në trupin e njeriut me ushqimin e gatuar në një tigan të veshur me teflon.

Shumë kavanoza me erëza

© Vicki Nunn / Wikimedia Commons

Fillimisht, ideja për të vendosur një set me erëza në kuzhinë nuk duket aq e keqe. Të paktën nga pikëpamja e ruajtjes së rendit. Por kuzhina jonë nuk është një foto nga një revistë, por një zonë pune, ku një shumëllojshmëri e tillë erëzash për çdo ditë thjesht nuk është e dobishme.

Pluhuri grumbullohet në kavanoza me erëza të papërdorura, mbetjet e ushqimit grumbullohen nën to dhe afati i ruajtjes së erëzave nuk është i pafund. Në fund, shumica e tyre do të shkojnë në koshin e plehrave.

Perde pëlhure

© PxHere , © Gtashutters.com / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Kuzhina definitivisht nuk është vendi për t’u shqetësuar me perde të nivelit të rrobave. Ata do të duhet të lahen shumë më shpesh sesa perdet në dhomat e tjera. Ata thithin aromat e ushqimit, ndoten shpejt dhe mbi to shfaqen njolla vaji.

Për fat të mirë, ka alternativa të denja, të tilla si blinde. Thjesht fshirja e tyre me ujë me sapun dhe ujë një herë në javë do t’i kursejë vetes shumë punë në shtëpi.

Enë kuzhine plastike

© PxHere

Lugët dhe shpatullat e bëra nga plastika mund të na tërheqin me modelin dhe çmimin e tyre. Sidoqoftë, siguria e përdorimit të tyre është e diskutueshme. Gjatë gatimit, substanca të dëmshme çlirohen nga disa lloje të plastikës që hyjnë në trupin tonë.

Kimikate të forta për pastrimin e shtëpisë

©pixabay.com

Jo vetëm që disa kimikate nuk janë të përputhshme me njëra-tjetrën, por mbajtja e tyre pranë furrës ose zonës së ngrënies është e rrezikshme. Më mirë të vendosni të gjitha produktet e pastrimit në një kuti të veçantë dhe të fshiheni në qilar ose të paktën në dollapin e pasmë. Këshillohet që të zgjidhni një raft më të lartë për të mbrojtur fëmijët dhe kafshët nga rreziku i helmimit.

Mbajtëse sfungjeri silikoni

©pixabay.com

Mbajtësit e sfungjerit duket se janë zgjidhja ideale në fillim. Sidoqoftë, me përdorim të zgjatur, bëhet e qartë se papastërtia e grumbulluar më parë në sfungjer mbetet në mbajtës. Pavarësisht nga vrimat për kullimin e ujit, lagështia mbetet ende brenda dhe me kalimin e kohës aty shfaqet myku. Është mjaft e vështirë për të larë mbajtësen.

Është më mirë të ndërroni rregullisht sfungjerin e kuzhinës sesa të luftoni me një mbajtëse johigjienike.

Tigan për skarë

© Czar / Wikimedia Commons , © www.elbpresse.de / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Tava e skarës ishte menduar të ishte një alternativë e bërë për Barbecue në shtëpi. Në realitet, ne morëm një imitim të shiritave të skarës në mish dhe një mori problemesh gatimi.

Vetë tava është mjaft e rëndë, ushqimi në të nuk ngrohet gjithmonë në mënyrë të barabartë. Procesi i gatimit nuk është aq i këndshëm: shfaqet shumë tym, për shkak të sipërfaqes së pabarabartë, mishi digjet në disa vende dhe nuk skuqet në të tjera. Dhe, meqë ra fjala, larja e një tigani të tillë është torturë e thjeshtë.

Leter alumini

© Ocdp / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Jemi mësuar të përdorim letër alumini jo vetëm për ruajtjen e ushqimit, por edhe për përgatitjen e tij. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se nuk ia vlen ta bësh këtë. Kur përdorni fletë metalike për të pjekur ushqimin në furrë, alumini mund të hyjë në trupin e njeriut. Për më tepër, në një sasi që është e pasigurt për shëndetin.

Enë tavoline qeramike

© PxHere

Disa studime kanë treguar se përdorimi i një enë gatimi të tillë për qëllimin e synuar mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin. Qeramika mund të jetë e dobishme për dekorim ose, për shembull, për ruajtjen e bizhuterive. Por është më mirë të vendosni ushqimin në enët e bëra nga materiale të tjera.

Enë pjekjeje silikoni

© Gmhofmann / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons , © PxHere

Ata praktikisht nuk ndryshojnë nga kallëpet metalike, përveç se kiflet e silikonit bëhen më të lagësht dhe të zbehtë. Përvoja tregon se depozitat e yndyrshme dhe grimcat e vogla të ushqimit që mbeten në muret e silikonit të kallëpeve janë shumë të vështira për t’u hequr. Pra, format tradicionale metalike janë akoma më praktike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here