13 Zbulime Shkencore që Lënë Vend për të Qeshura dhe më Pas, për Reflektim

0
217
© Pxfuel , © Darren Baker / Shutterstock

Rezulton se 10 trilionë dollarë nuk janë aq të vështira për tu bërë.

Mjafton të vërtetohet, për shembull, se macet janë të lëngshme, megjithëse askush nuk dyshon në këtë sidoqoftë. Problemi i vetëm është se dollarët do të jenë të Zimbabvesë (në terma amerikanë, kjo shumë do të jetë 1 dollarë). Por kjo nuk është e frikshme, sepse njohja do të jetë në mbarë botën, sepse kështu jepen Çmimet Shnobel për laureatët.

Përkundër faktit se ky është një çmim parodi, ne besojmë se ndihmon në popullarizimin e shkencës. Jo të gjithë duan të lexojnë artikuj abstrakte të shkencëtarëve, por punimet e kolegëve të tyre jo shumë seriozë janë shumë më argëtuese për t’u studiuar. Me rastin e ceremonisë së fundit të ndarjes së çmimeve, ne kujtuam laureatët kryesorë të 3 viteve të fundit.

Narcisi nuk është gjithmonë i këndshëm për të komunikuar, kështu që psikologët vendosën të gjejnë një mënyrë për t’i identifikuar ato në tiparet e fytyrës. Një numër studimesh kanë vërtetuar se vetullat e trasha dhe të gjera janë shenja dalluese e personave të tillë. Sidoqoftë, tani që bota ka mësuar të vërtetën, nofullat mund të maskohen duke u regjistruar në një sallon bukurie për korrigjim.

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Ju ndoshta keni pyetur veten se sa pështymë prodhon një fëmijë tipik 5-vjeçar në ditë, por fituesit e çmimeve të ardhshëm donin ta matnin atë. Për 2 ditë, ata regjistruan kohën e ngrënies dhe zgjimit në 30 fëmijë, dhe rezultatet u shumëzuan me sasinë mesatare të pështymës të sekretuar gjatë këtyre aktiviteteve. Rezultoi se fëmija prodhon rreth 0.5 litra në ditë. Siç e dimë, pështyma ka shumë funksione të rëndësishme, kështu që kërkimi nuk është aspak i padobishëm.

Suzanne Schötz fitoi Çmimin Schnobel të vitit 2021 për hulumtimin e saj mbi një problem vërtet të rëndësishëm: komunikimin e maceve me njerëzit dhe krijesat e tjera. Analiza e mjaullimeve ka treguar se macet na përcjellin më shumë informacion sesa ne kuptojmë, pasi përdorin intonacione të ndryshme. Ata gjithashtu studiuan tingujt që bëjnë kur shikojnë zogjtë nga dritarja dhe gërvishtin. Rezultoi se të gjitha këto janë karakteristika individuale të maces, dhe organizimi i tyre është më i ndërlikuar sesa duket.

© jordanbear82200 / Reddit , © fordking1337 / Reddit

Për të kuptuar më mirë reagimin e njerëzve ndaj ngjarjeve të ndryshme, laureatët e fundit vendosën të studiojnë substancat që nxjerrin. Ata kryen një analizë kimike të ajrit në sallën e kinemasë. Doli se në varësi të asaj që po ndodh në ekran, përbërja e ajrit gjithashtu ndryshon. Për shembull, pas një skene qesharake ka disa substanca, dhe pas një skene të tmerrshme  ka substanca krejtësisht të ndryshme.

Një grup shkencëtarësh përmes studimeve të 12 rinocerontëve të zinj kanë arritur në përfundimin se është ende e sigurt t’i transportosh ato me kokë poshtë. Më parë, besohej se kjo mund të ndikojë negativisht në procesin e frymëmarrjes së kafshëve.

Universiteti i Abertey (Skoci) vendosi të zbulojë se ku puthen njerëzit më shpesh. Për këtë, u intervistuan 2,300 njerëz nga 13 vende të ndryshme. Doli se evropianëve u pëlqen kjo formë e shprehjes së dashurisë më pak se banorëve të Amerikës Veriore dhe Jugore, por ka përjashtime. Për shembull, britanikët zënë një nga pozicionet drejtuese, dhe francezët, megjithë dashurinë e tyre për puthjet franceze, janë ata që e bëjnë më pak.

As ambientalistët nuk humbën kohë, dhe vendosën të hetojnë bakteret në çamçakëzat e trotuarit. Ata studiuan mostra nga vende të ndryshme dhe kuptuan se fauna “ripërtypëse” në to është e ndryshme. Rezultatet e eksperimentit mund të jenë të dobishme në kriminologji, luftën kundër sëmundjeve infektive dhe ndotjen e mjedisit.

Një tjetër fitues u befasua që këmbësorët rrallë përplaseshin me njëri -tjetrin, dhe ata vendosën të studionin lëvizjen e njerëzve në stacionin hekurudhor. Për rreth 6 muaj, grumbullimi i të dhënave u krye, dhe si rezultat, ishte e mundur të hartoheshin grafikë që tregojnë se si njerëzit përshtaten në rrjedhë dhe përpiqen të shmangin përplasjet me njëri -tjetrin.

Ekziston një hipotezë se mjekrat janë gjithashtu të nevojshme për të mbrojtur nofullën, sepse burrat shpesh e dëmtojnë atë. Për testim, kompozita epoksi, e mbuluar me lëkurë me dhe pa qime, u përdorën dhe u goditën mbi to. Hipoteza u konfirmua: falë qimeve, më shumë energji shpërndahet, gjë që zvogëlon dëmtimin. Pra, një mjekër e mbuluar me qime nuk është vetëm një simbol i maskulinitetit, por edhe një lloj mburoje.

© Pixabay , © Pixahive

Një grup biologësh u habit nga problemet e komunikimit të aligatorëve gjatë sezonit të çiftëzimit dhe vendosën të eksperimentojnë pak. Për ta bërë këtë, femra u vendos në një rezervuar të mbushur me oksigjen të pasuruar me helium, dhe ata filluan të presin derisa ajo filloi të thërriste mashkullin. Sado që njerëzit qeshën, ajo nuk u ndikua nga kjo, por eksperimenti ishte i mjaftueshëm për të gjetur saktësisht se si ata komunikojnë. Me tinguj, ata u tregojnë partnerëve të mundshëm madhësinë e trupave të tyre.

Paraja është një nga sendet më të zakonshme në botë dhe shpesh kalohet nga dora në dorë nga njerëzit, që do të thotë se mund të shkaktojë infeksion me mikroorganizma të rrezikshëm. Kjo është arsyeja pse një grup shkencëtarësh vendosën të masin, në kartëmonedhat e të cilave vende bakteret mbijetojnë më mirë. Rezultoi se lei rumun janë mjedisi më i favorshëm për ta, ndërsa rupitë indiane dhe kunat kroate janë më pak.

Një nga dobësitë kryesore të njeriut është gërvishtja e një zone të kruajtur. Por cila pjesë e trupit tuaj është më e këndshme për tu gërvishtur? Laureatët e ardhshëm kanë një përgjigje për këtë pyetje. Kruajtja e kyçit të këmbës ose shpinës do të jetë më e këndshme sesa kruajtja në parakrahun tuaj. Dhe kyçi i këmbës gjithashtu ka një veçori të lezetshme: ju mund të gërvishtni dhe të përjetoni kënaqësi më gjatë.

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Fizikantët ukrainas morën gjithashtu çmime, të cilët dolën me idenë për të bërë krimbin e tokës të dridhej. Doli interesante, pasi ai formoi modele të ngjashme me ujin vibrues. Sidoqoftë, të gjitha kërkimet në koleksionin tonë duhet të gjykohen jo nga metoda argëtuese, por nga qëllime të rëndësishme. Këto eksperimente mbi krimbat do të jenë në të vërtetë të dobishme për studimin jo-invaziv të impulseve të trurit.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here