20 Gjëra që Duhet t’i Pastrojmë më Shpesh

0
929
©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com,

Ka njerëz që e duan pastrimin dhe në mbikëqyrjen më të vogël ata janë gati të nxjerrin sfungjerin dhe larësin e tyre për ta bërë përsëri gjithçka pa njolla, por ka të tjerë që janë pak më të qetë për këtë dhe që nuk shqetësohen për detajet e vogla.

Sekreti i pastërtisë qëndron në frekuencën me të cilën ne realizojmë mirëmbajtjen e rrethinës sonë. Në këtë mënyrë, ne formojmë zakone që na ndihmojnë të organizojmë kohën tonë dhe lejojmë që gjithçka të jetë gjithmonë e pastër dhe me shkëlqim.

Ne përgatitëm një listë të vogël të objekteve që duhet t’i pastrojmë më shpesh, përndryshe, mund të rrezikojmë shëndetin tonë.

Dërrasat e prerjes

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Ne jemi të vetëdijshëm se dërrasat e prerjes janë një domosdoshmëri në çdo kuzhinë. Sidoqoftë, nëse nuk pastrohen me kujdes ato mund të vënë në rrezik shëndetin e familjes tuaj pikërisht sepse janë mësuar të përgatisin pothuajse gjithçka.

Rekomandohet që të keni lloje të ndryshme të dërrasave të prerjes në mënyrë që të mund të përdorni një për çdo grup ushqimi (një për fruta dhe perime, një për mish, etj.). Të gjithë ata duhet të pastrohen me një detergjent antibakterial dhe ujë të nxehtë pasi t’i përdorni për të hequr mbetjet e ushqimit që potencialisht mund të kontaminojnë ushqimin e freskët për vaktin tjetër. Është gjithashtu e rëndësishme që ato të thahen shumë mirë për të shmangur lagështinë që favorizon përhapjen e mikroorganizmave.

Por përveç këtij lloji të pastrimit “sipërfaqësor”, është gjithashtu e rëndësishme të kryeni një rutinë dezinfektimi shumë më të plotë për t’u siguruar që vërtet keni hequr qafe të gjitha bakteret që mbeten në sipërfaqe. Për ta bërë këtë, rekomandohet larja e tyre me limon dhe kripë. Të dy këta përbërës duhet të lejohen të veprojnë për të paktën 5 minuta në dërrasën e prerjes. Pastaj mund t’i hiqni duke përdorur peshqir letre. Mos harroni të ndryshoni dërrasat kur shihni se kanë papërsosmëri ose çarje që e bëjnë të vështirë pastrimin.

Enët e drurit 

© krrajan / pixabay

Druri është një material shumë poroz që lejon thithjen e shumë substancave, dhe kjo përfshin, natyrisht, mbetjet e ushqimit dhe lagështinë. Për shkak të këtyre arsyeve, veglat prej druri duhet të pastrohen menjëherë pas përdorimit të tyre para se druri të thithë mbetjet e ushqimit. Ju gjithashtu duhet të siguroheni që t’i thani shumë mirë, pasi kjo do të parandalojë ndotjen e mëvonshme të ushqimit dhe përhapjen e baktereve.

Tualeti dhe dyshemeja pranë tij

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Banjoja juaj, dhe më konkretisht tualeti juaj, është një mikpritës i shkëlqyer për një bakterie të vogël të quajtur Escherichia Coli, e njohur për shkaktimin e infeksioneve. Fatkeqësisht, E. coli mund të gjendet deri në rreth 2 metra larg nga tualeti dhe lavamani. Pra, të paktën, rekomandohet që të bëni një pastrim të thellë javor për t’u siguruar që banjo juaj të mos ketë E. coli.

Nga ana tjetër, vaska gjithashtu duhet të dezinfektohet çdo 2 javë ose çdo javë nëse përdoret shumë shpesh.

Perdet e dushit

© Depositphotos.com

Myku është armiku kryesor që dëshironi të mbani larg nga të gjitha dhomat tuaja. Shfaqja e një pjese të saj në shtëpi dhe në banjo është mjaft e zakonshme për shkak të lagështirës, ​​ventilimit të dobët dhe ndryshimeve të temperaturës. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të luftoni.

Pastrimi i perdes së dushit pas çdo përdorimi për të hequr mbetjet e sapunit dhe për të mbajtur zonën e ajrosur në mënyrë që të eliminoni lagështinë dhe kondensimi i avullit është thelbësor për të ndaluar përhapjen e mykut në ato zona të ndjeshme.

Përveç rutinës tuaj të rregullt të pastrimit të banjës, është e rëndësishme të bëni një pastrim të thellë javor të perdeve, duke i larë ato me pak sodë buke dhe sapun. Sigurohuni që të mos harroni të kontrolloni udhëzimet e prodhuesit në mënyrë që të dini si ta lani siç duhet. Në mënyrë tipike, kjo duhet të bëhet në një cikël delikat të larjes në një temperaturë të ulët. Pasi të jetë bërë, prisni që ato të thahen pa i ekspozuar drejtpërdrejt në diell.

Peshqirët

© Depositphotos.com

Të gjithë peshqirët, veçanërisht ato që përdorni pas dushit, mbajnë shumë baktere, djersë dhe lëkurë të vdekur për shkak të mënyrës se si i përdorim ato. Nëse mbi të gjitha, ne nuk sigurohemi që ato të thahen plotësisht pas çdo përdorimi, ato mund të bëhen ekosistemi i përsosur që mikrobet të lulëzojnë. Prandaj, rekomandohet gjallërisht që të ndryshojmë peshqirët çdo 2 ditë dhe t’i lajmë menjëherë, mundësisht në një temperaturë të lartë, duke përdorur një pastrues që përmban oksigjen aktiv për të depërtuar në pëlhurë dhe për të eleminuar bakteret. Gjithashtu është e këshillueshme që të shmangni përzierjen e tyre me rroba të zakonshme.

Çarçafët

© Depositphotos.com

Çarçafët thithin djersën dhe vajrat e lëshuara nga lëkura gjatë gjumit. Jo vetëm kaq, por ata gjithashtu kapin një pjesë të pluhurit që noton nëpër dhomë. Ky është kokteji i përsosur për shfaqjen e zbokthit dhe akneve. Ndryshimi ose larja e çarçafëve një herë në javë është mënyra më efektive për ta mbajtur shtratin të pastër dhe pa mikroorganizma që mund të ndikojnë në lëkurën dhe flokët tuaj.

Mbulesa enësh dhe sfungjerë kuzhine

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Në mënyrë tipike, zonat, ku ruhet ose përgatitet ushqimi, kanë më shumë baktere dhe ndotje fekale sesa vendet e tjera në shtëpinë tuaj. Ndërsa kjo mund të duket e çuditshme në fillim, ju mund të dëshironi të konsideroni se shkencëtarët zbuluan se më shumë se 75% e sfungjerëve dhe mbulesave të enëve mund të përmbajnë potencialisht gjurmë të agjentëve infektivë si Salmonella, ose E. coli.

Dhe kjo nuk është e gjitha. Disa prej tyre madje mund të kenë mbetje fekale mbi to. Krahasoni atë numër me 9% të gjetur në dorezat e rubinetit të banjës për t’i vënë gjërat në perspektivë …

Lajmi i mirë është se nuk keni nevojë për ndonjë lloj trajtimi special për të rregulluar këtë problem. Mjafton të njomni sfungjerët në ujë të vluar për rreth 2 minuta ose t’i vendosni në mikrovalë për 2 minuta çdo ditë tjetër, ndërsa ata janë ende të lagur.

Kjo është e mjaftueshme për të hequr qafe bakteret që mund të gjeni në sipërfaqen e tyre. Kur sfungjerët fillojnë të prishen, është e rëndësishme t’i ndryshoni ato në mënyrë që ata të mos jenë në gjendje të strehojnë më shumë baktere. Lidhur me peshqirët e kuzhinës, rekomandohet larja e tyre çdo javë, përveç nëse keni trajtuar mish të papërpunuar dhe më pas i keni prekur ato. Në këtë rast, ato duhet të lahen menjëherë.

Jastëkët

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com, © Pixabay.com

Sipas Natalie Barret, mbikëqyrëse e pastrimit dhe eksperte në Nifty Cleaning Services, jastëkët duhet të lahen çdo 3 deri në 6 muaj. Në varësi të llojit dhe sasisë së djersës së secilit person, rekomandohet larja e tyre të paktën dy herë në vit, por në raste të veçanta, mund të nevojitet pastrim më i shpeshtë, si për shembull, nëse djersitni shumë gjatë natës ose nëse jetoni në një shtëpi ose vend shumë të lagësht.

Alex Savy, një trajner i certifikuar i shkencës së gjumit dhe themelues i SleepingOcean, shpjegon se jastëkët mbajnë djersë, lëkurë të vdekur, pluhur dhe mikrobe. Për shkak të asaj dhe faktorëve të tjerë ata tërheqin marimangat e pluhurit, duke e bërë atë vendin më të mirë për t’u riprodhuar. Këto, nga ana tjetër, mund të shkaktojnë alergji, lotim ose kruajtje të syve, skuqje dhe madje edhe një rrezik në rritje të astmës.

Frigoriferi

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Frigoriferi strehon të gjitha llojet e ushqimit që krijojnë atë që mund të kuptohet si një lloj ekosistemi të vogël. Për shkak të kësaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të organizoni ushqimin sipas llojit të tij, në mënyrë që të shmangni ndotjen e tërthortë kur ruani gjërat në frigorifer dhe, së dyti, të mbani të gjithë gjënë të pastër. Është vlerësuar se një pastrim i plotë 4 herë në vit dhe mirëmbajtje një herë në javë janë të mjaftueshme për ta mbajtur hapësirën të dezinfektuar.

Soba

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Ph.D. Philip Tierno Jr., një profesor klinik i mikrobiologjisë dhe patologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Nju Jorkut, thotë se “sobat kanë tendencë të neglizhohen disi. Spërkatjet ose derdhjet e ushqimit që nuk pastrohen menjëherë mund të bëhen një medium i mirë për rritjen e mikrobeve, “që është një argument i shkëlqyeshëm në favor të pastrimit të plotë të kuzhinës tuaj.

Nga ana tjetër, Melissa Maker, një ekspert epastrimi, beson se sobat duhet të pastrohen pas çdo përdorimi. Ajo nuk po flet për pastrim të thellë, por thjesht për përdorimin e pastruesit tuaj të rregullt universal dhe një leckë mikrofibre. Sa i përket furrës, si brenda ashtu edhe jashtë, ajo duhet të pastrohet çdo 3 muaj, ose kur vini re se ushqimi brenda është djegur ose se del tym kur e përdorni.

Lavatriçja

© Pixabay.com, © Depositphotos.com

Në një studim, është treguar se makinat larëse konvencionale nuk përjashtohen nga strehimi i shumë llojeve të ndryshme të mikrobeve, veçanërisht nëse zbardhuesi nuk përdoret rregullisht me larjen, gjë që mund të jetë një rast i zakonshëm duke pasur parasysh se është një përbërës i fuqishëm që mund të përkeqësohet. Kështu që rekomandohet kryerja e një cikli bosh vetëm me ujë dhe një filxhan zbardhues në javë ose edhe dy herë në javë. Nëse makina larëse ka një cikël të veçantë baktericid, udhëzimet e prodhuesit duhet të ndiqen.

Lavamani

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Akumulimi i ushqimit dhe mbetjet e sapunit mund të krijojë shtresa papastërtie nëse i lejoni ato të grumbullohen. Këto shtresa mund të bëhen një terren ushqyes për bakteret dhe kërpudhat për shkak të kontaktit të tyre të vazhdueshëm me ushqimin dhe mbeturinat në sipërfaqen e tyre. Për të shmangur që kjo të ndodhë, është ideale të pastroni lavamanin çdo javë me një përberje të butë zbardhuese.

Goma e frigoriferit

© Depositphotos.com

Ky është shpesh një aksesor që mund të harrohet kur pastroni frigoriferin tuaj. Sidoqoftë, ky mund të jetë një gabim i madh pasi përmban sasinë më të madhe të lagështisë dhe papastërtisë nga ajo pajisje e veçantë. Kjo zonë lejon që vula hermetike të ruajë të ftohtin brenda frigoriferit duke e parandaluar atë të dalë jashtë.

Por mos kryerja e një pastrimi të rregullt mund të ndikojë në ruajtjen e ushqimit dhe të shkaktojë prishjen e tij para se të vijë koha. Prandaj rekomandohet që të pastroni gomën e frigoriferit tuaj dy herë në vit me një sfungjer dhe një kombinim të ujit dhe larësit të enëve.

Blenderi

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Një vegël tjetër që shpesh tregohet si e dyshuar për mundësimin e ndotjes së ushqimit në kuzhinë është blenderi. Është e lehtë të lini mbetje ushqimore të përpunuara aty sepse është plot me forma të parregullta që vështirë të arrihen. Për shkak të kësaj, duhet të pastrohet me një detergjent antibakterial dhe shumë ujë pas çdo përdorimi. Përveç kësaj, pas përdorimit të tretë ose të katërt, rekomandohet të bëni një pastrim të thellë për të hequr qafe aroma të caktuara. Ju mund ta bëni këtë duke përzier uthull, ujë dhe sapun për enët. Thjesht shtoni të gjithë përbërësit, ndizni blenderin dhe lërini të përzihen për 5 minuta. Pas kësaj, thjesht shpëlajeni dhe lëreni të thahet plotësisht.

Furça e flokëve

© Depositphotos.com

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, shumica e njerëzve humbin mes 50 dhe 100 fije flokësh çdo ditë. Sigurisht, ju nuk ecni nëpër shtëpinë tuaj dhe nuk keni flokë të lëshuara gjatë gjithë kohës. Kjo sepse shumica e tyre përfundojnë të ngatërruar në furçën tuaj të flokëve. Kjo, nga ana tjetër, e bën pastrimin e këtij objekti të veçantë shumë të rëndësishëm. Në fund të fundit, flokët mund të kthehen lehtësisht në një terren ushqyes për papastërtitë, bakteret dhe kërpudhat.

Nuk ka asnjë rregull fiks kur bëhet fjalë për pastrimin e një furçe flokësh, por mund të jeni të sigurt se shpeshtësia me të cilën e bëni atë do të ndryshojë në varësi të asaj se sa e përdorni dhe llojit të produkteve që aplikoni në flokët tuaj. Nëse përdorni krem ​​flokësh, xhel flokësh ose llak flokësh, pastrimi javor është i mjaftueshëm. Nëse, nga ana tjetër, nuk përdorni kimikate, mund ta bëni atë çdo 2 ose 3 javë. Përveç kësaj, rekomandohet të hiqni flokët që janë ngatërruar çdo 2 ditë ose më shpesh.

Telefoni celular dhe çelësat

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Këto aksesorë të pagabueshëm ju shoqërojnë pothuajse kudo që të shkoni. Por merrni parasysh se ato zakonisht qëndrojnë në sipërfaqe të ndryshme, madje është normale që njerëzit e tjerë t’i përdorin dhe t’i prekin. Pra, duke pasur parasysh që nuk do t’i lani duart çdo herë para se t’i prekni, ato i kthejnë duart tuaja në mikrobe, dhe pa pastrim në kohë, të gjitha këto substanca transmetohen në të gjitha vendet ku prekni, përfshirë fytyrën dhe gojën tuaj.

Kjo është arsyeja pse këto artikuj duhet të dezinfektohen të paktën një herë në ditë ose pas çdo përdorimi.

Pajisja për kafe

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Për adhuruesit e kafesë, prodhuesit e kafesë janë bërë një pajisje e domosdoshme në shtëpitë e tyre, por pastrimi i filtrave dhe tenxhereve është një zakon i rëndësishëm për t’u zhvilluar nëse doni t’i mbani të gjithë në shtëpi sa më të shëndetshëm. Prandaj, rekomandohet pastrimi i pajisjes së kafesë pas çdo përdorimi, heqja e filtrave dhe pastrimi i shportës së prodhimit. Një pastrim dekalcifikimi gjithashtu duhet të bëhet çdo 3 muaj për të hequr depozitat minerale.

Enët e kafshëve shtëpiake

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Kafshët shtëpiake janë gjithmonë një shtesë e lumtur për t’i pasur në shtëpi. Ata janë shokë besnikë dhe të lezetshëm që do të jenë gjithmonë aty për t’ju ​​mbështetur kur është e nevojshme. Por është gjithashtu e rëndësishme të merret parasysh se ato mund të strehojnë dhe transmetojnë sëmundje të shumta tek njerëzit, kështu që është me rëndësi të madhe të vendosen rutina pastrimi për objektet që përdorin, si tasat, të cilët duhet të lahen pas çdo vakti dhe të ujit që mund të lahen çdo 2 ditë, pa harruar lodrat. Frekuenca me të cilën i lani këto do të varet nga specifikimet e dhëna nga prodhuesi.

Qilima dhe rrugica

© Depositphotos.com

Ky element i dekorimit është shumë i popullarizuar në të gjithë botën sepse jep një ndjenjë ngrohtësie dhe rehatie në disa nga zonat më të rëndësishme të shtëpisë tuaj. Sidoqoftë, në varësi të asaj se sa njerëz ndajnë këtë hapësirë ​​dhe sa shpesh i përdorni në të vërtetë qilimat, duhet ta konsideroni larjen e tyre pak a shumë shpesh. Në çdo rast, merrni parasysh se ato kanë një nivel të lartë thithjeje të pluhurit, marimangave dhe mikrobeve – shumica e të cilave gjenden në thembrat e këpucëve tuaja. Kjo është arsyeja pse rekomandohet që ato të fshihen shpesh. Këshillohet që ta bëni atë çdo javë, dhe nëse keni kafshë shtëpiake, më shpesh, për të mbajtur pluhurin, papastërtitë dhe alergjenët larg.

Çanta e grimit

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Hulumtimi i bërë nga Universiteti Aston zbuloi se 9 nga 10 çanta kozmetike kanë super baktere potencialisht vdekjeprurëse. Në fakt, ky studim arriti të vërtetojë se ata gjetën baktere që mund të shkaktojnë sëmundje si infeksionet e lëkurës nëse produktet përdoren pranë syve ose gojës, kështu që është jashtëzakonisht e rëndësishme që ta mbani çantën tuaj të grimit të pastër gjatë gjithë kohës dhe ta pastroni atë rregullisht për të shmangur çdo lloj të këtyre infeksioneve.

Studimi thotë se “duhet bërë më shumë për të ndihmuar edukimin e konsumatorëve dhe industrisë së kozmetikës në përgjithësi në lidhje me nevojën për të larë sfungjerët rregullisht dhe për t’i tharë ato plotësisht, si dhe rreziqet e përdorimit të kozmetikës përtej datës së skadimit”.

Për shembull, Akademia Amerikane e Dermatologjisë rekomandon larjen e furçave të kozmetikës çdo 7 deri në 10 ditë për të mbrojtur lëkurën dhe për të shmangur ekspozimin e fytyrës ndaj baktereve dhe kërpudhave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here