7 Këshilla për Përdorimin e Hudhrës Ashtu si Askush Tjetër

0
282
©5-Minutes Crafts

Hudhra është një nga përbërësit më të zakonshëm në botë.

Dhe ndërsa duket qartë se si ta përdorni, ka shumë gjëra që duhen marrë parasysh nëse vërtet dëshironi të zotëroni receta që kërkojnë aromën e tij karakteristike të ëmbël, por intensive.

Ne do t’ju tregojmë se si të përdorni hudhrat për t’u bërë një profesionist.

A. Zgjedhja e hudhrës së duhur

Çdo recetë e mirë meriton përbërësit më të mirë që mund të merrni, dhe hudhra nuk bën përjashtim.

  • Në dyqan: Shmangni hudhra që duken të thara, të buta ose që kanë njolla kafe. Në vend të kësaj, gjeni hudhra të rregullta me lëkurë të thatë.
  • Në shtëpi: Shmangni ruajtjen e hudhrës në frigorifer. Në vend të kësaj, ruajeni në një vend të errët dhe të ftohtë në një enë të hapur.

Në mënyrë tipike, hudhra do të shijojë më mirë gjatë verës, menjëherë pasi të jetë korrur, kur është plot shije, por ende e ëmbël. Ju mund të gjeni hudhër me cilësi të mirë gjatë këtyre muajve në tregun e fermerëve. Gjatë pjesës tjetër të vitit, shumica e hudhrave do të ngrihen nga ajo korrje verore, e cila do të ndryshojë shijen e saj për ta bërë atë më të athët.

B. Qërimi i hudhrës

Ka menyra të ndryshme që mund të përdorni për të qëruar hudhrat më shpejt. Ne varesi të thelpinjëve të hudhrave që mund t’iu nevojiten, mund të përdorni metoda të ndryshme. Nëse blini hudhër të qëruar paraprakisht, mund ta kaloni këtë hap.

C. Për 1 ose 2 thalbe

©5-Minute Crafts,©5-Minute Crafts,©5-Minute Crafts,©5-Minute Crafts
  1. Hiqni rrënjën duke e prerë me thikë.
  2. Vendoseni thalbin e hudhres në dërrasën tuaj të prerjes.
  3. Përdorni anën e tehut të thikës së kuzhinierit për të goditur thalbin e hudhres. Lëkura do të ndahet lehtësisht nga hudhra tani. Përndryshe, mund të përdorni edhe anën e sheshtë të tehut. Me doren tuaj, shtypni poshtë derisa thalbi të shtypet. Bëni këtë në një kënd prej 90 gradë për të mos e rrëshqitur tehun.
  4. Hiqeni lëvozhgën.

Për më shume thalbe

©5-Minute Crafts,©5-Minute Crafts,©5-Minute Crafts,©5-Minute Crafts

Përdorni pëllëmbën e dorës për të shtypur hudhrën. Duke e bërë këtë, ju do të ndani thelpinjtë nga rrënja. Ju mund t’i përdorni të dy duart nëse keni nevojë për më shumë forcë.

Vendosni thelpinjtë e hudhrës në një tas të madh ose ndonjë enë tjetër të mbyllur që është shumë më e madhe se sasia e hudhrës që futet brenda.

Vendosni një pjatë (ose një tas pak më të vogël) me kokë sipër tasit. Mbajini të dy së bashku dhe shkundni fuqishëm për 20 deri në 30 sekonda.

Hidhni të gjithë lëvozhgën e hudhrës dhe hiqni atë që mund të jetë ngjitur akoma. Ata duhet të largohen shumë lehtë.

Përdorimi i hudhrës

Këtu janë disa nga mënyrat më të zakonshme që kuzhinierët përdorin hudhrën.

Kuptoni se çfarë e bën shijen e hudhrës më intensive.

©5-Minutes Crafts

Intensiteti i aromës së hudhrës në pjatat tuaja varet nga 2 gjëra të ndryshme.

Trajtimi: Në varësi të mënyrës së prerjes së hudhrës, mund të merrni më shumë intensitet nga një thalb i vetëm. Një thalb i vetëm i tërë do të japë një shije më pak intensive sesa një i thërrmuar, një thalb i grimcuar do të jetë më i butë se një thalb i prerë në feta, dhe një i prerë nuk është aq i forte ne shije sa një i copëtuar ose i pastruar. Kjo ndodh sepse sa më shumë qeliza të thyeni, aq më i fuqishme do të jetë hudhra juaj.

Sasia: Sa më shumë hudhër të përdorni, aq më shumë shije hudhre do të merrni.

Pritini me mjetet e duhura

©5-Minutes Crafts

Meqenëse intensiteti dhe ashpërsia varen nga numri i qelizave që thyeni, ka një ndryshim të madh midis grimcimit të imët të hudhrës me thikë dhe grirjes së hudhrës me një mikroplan, për shembull. Sipas intensitetit, ju keni:

Thikë grirëse: relativisht e butë, perftohet hudhre me copa të vogla të përtypshme që janë të buta dhe të ëmbla.

Shtypesi i hudhrës: hudhra ka një shije të përgjithshme më të fortë se sa e grirë me thikë, me një djegie mesatare në fyt. Ashtë pak e ëmbël por edhe pak e ashpër.

Mikroplani: Djegia e hudhres fillon më shpejt se të tjerat, me një shije pak të mprehtë.

Ajo vjen me një shije të pakëndshme të hidhur që varet në gojë, por nuk është e rëndë.
Mbani në mend se sa më gjatë të gatuani hudhër, aq më pak e fortë do të jetë shija e saj.

Pra, pas një pike të caktuar, si për shembull nëse jeni duke bërë një gatim me zierje të gjatë, për shembull, mënyra se si e keni grirë nuk ka më rëndësi.

Krijoni shtresëzime të shijes duke i përzier me përbërës të tjerë

©5-Minutes Crafts

Çelësi për shijen vërtet të madhe të hudhrës është përdorimi i një kombinimi teknikash. Për çdo pjatë në të cilën hudhra duhet të duket, mund ta provoni duke bërë sa më poshtë.

Mund të përdorni feta të tëra. Në shumicën e rasteve, ju mund të dëshironi që një sasi e hudhrës aktuale të futet në produktin përfundimtar. Këto feta, thelpinj të tërë, ose ndonjëherë edhe copa të copëtuara shpesh shtohen relativisht afër fundit të gatimit.

Provoni të mbushni vajin tuaj të gatimit me thelpinj të copëtuar. Thjesht i ngrohni mbi një flakë shumë të moderuar derisa hudhra të zhurmojë, pastaj hidheni. Vaji juaj tani do të ketë një aromë të ëmbël dhe shije hudhre.

Marinoni përbërësit tuaj kryesorë me hudhër të grirë të papërpunuar të përzier me vaj dhe kripë. Kripa do të nxjerrë shije nga hudhra dhe vaji do t’i shpërndajë ato në mënyrë të barabartë.

©5-Minutes Crafts

Për recetat e tjera që kërkojnë hudhër, por më shumë si një shije plotësuese, ju mund të minimizoni shijen e saj duke bërë sa më poshtë.

Përziejini me përbërës acid, si limoni ose lime. Perzierja e një hudhre te tere me këto do t’ju japë një përzierje që përmban një shije dhe aromë të hudhrës, por asnjëra e mprehte.

Hiqni faren e hudhrës. Nëse hudhra juaj nuk është korrur ne kohen e duhur, siç ka të ngjarë të jetë vetëm gjatë verës dhe vjeshtës, gjithmonë mund ta hiqni faren.

Aplikoni nxehtësi kur skuqni një hudhre të tërë ose thelpinj hudhre (përsëri, intensiteti varet nga mënyra se si e keni prerë siç e pamë në pikat 1 dhe 2 të këtij seksioni) ose kur e pjekni në furrë.

Duke ditur të gjitha këto, ju keni një numër mjetesh në dispozicion për të përfshirë hudhrën në çdo pjatë të caktuar – dhe jo vetëm një aromë hudhre, por një gamë të tërë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here