9 Mënyra për t’u Folur Fëmijëve të të Tjerëve Kur Bëjnë Prapësira

0
173
©Depositphotos.com

Të kesh një fëmijë është njësoj si të fitosh superfuqinë e durimit të përjetshëm.

Megjithatë, të merresh me fëmijët e njerëzve të tjerë mund të jetë një dhimbje koke për ata që nuk janë mësuar me ta ose kur nuk e dinë se çfarë kufizimesh, duhet të vendosin si të rritur për një fëmijë që nuk e njohin.

Kështu që ju të mos humbni mendjen ose të përfundoni në një padi nga prindërit e tjerë për mënyrën se si iu drejtuat fëmijëve të tyre, ne do të ju sjellim një sërë këshillash se si të veproni në mënyrë të përshtatshme kur keni të bëni me fëmijë të këqij që nuk ju thërrasin “nënë “Ose” baba “.

Mos ndërhyni nëse nuk është e nevojshme.

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Është e zakonshme që fëmijët të krijojnë grindje. Edhe kur është për diçka shumë të vogël, do të thotë bota për ta. Rekomandohet që të mos bëni asgjë nëse situata nuk del jashtë kontrollit. Ndërhyrja juaj e hershme mund ta mësojë fëmijën se kur është në telashe, prindërit e tyre do të vijnë në ndihmë dhe ata nuk do të mësojnë të zgjidhin problemet vetë.

Por nëse konflikti bëhet më agresiv, ju duhet të veproni dhe t’i inkurajoni fëmijët të flasin dhe të tregojnë anën e tyre të historisë – duke shpjeguar gjithmonë se sulmet fizike janë të gabuara.

Përdorni “zërin tuaja të mësuesit”

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Të flasësh në mënyrë agresive me një fëmijë është në fakt një lloj dhune. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse është fëmija i dikujt tjetër ose nëse nuk e dini se çfarë po ndodh ose cilat mund të jenë pasojat e qortimit tuaj.

Mënyra më e mirë për t’iu drejtuar një fëmije që sillet keq, sipas ekspertëve të mirësjelljes, është të përdorni “zërin e mësuesit” – domethënë një mënyrë të fortë dhe autoritative, por edhe të sjellshme. Ju duhet t’i bëni ata të kuptojnë se sjellja e tyre është e gabuar, por në mënyrën me të cilën do të donit të ju flisnit nëse do të ishit fëmijë.

Ridrejtoni situatën

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Mund të ketë raste kur një fëmijë sillet keq dhe prindërit, edhe pse të pranishëm, nuk e konceptojnë si ndonjë punë të madhe këtë.

Para se të qortoni prindërit për tërheqjen e vëmendjes tek fëmija, ju mund të ridrejtoni veprimin e fëmijës duke ofruar mundësi të tjera. Për shembull, nëse ata janë duke luajtur brenda dhe prekin gjërat që nuk duhet ose vrapojnë nëpër shtëpi, i ftoni jashtë për të luajtur në oborr, ose u ofroni atyre një lojë në tavolinë ose ndonjë aktivitet ose detyrë tjetër për të përcjellë sjelljen e tyre shpërthyese në diçka tjetër.

Flisni me prindërit për ndërhyrjen tuaj

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Kur prindi i fëmijës nuk është dëshmitar i një situate në të cilën siguria e fëmijës ose e të tjerëve është në rrezik për shkak të sjelljes së fëmijës, është më se e qartë se ju duhet të veproni për të siguruar mirëqenien e secilit. Por fëmija i qortuar mund të keqinterpretojë reagimin tuaj dhe t’u tregojë prindërve një anë tjetër të historisë, duke ju bërë të dukeni si personi i keq.

Një punonjës social do t’ju këshillojë që t’u tregoni prindërve atë që ndodhi para se fëmija të ketë një shans, duke shmangur kështu keqkuptimet dhe zemërimin.

Jepuni prindërve kohë për t’u përgjigjur

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Gjëja më e rëndësishme për të kujtuar është se prindërit e fëmijëve problematikë janë ata që janë përgjegjës për të korrigjuar sjelljet e tyre, jo ju. Pra, nëse përballeni me një situatë kur një fëmijë nuk sillet siç duhet, ekspertët e mirësjelljes këshillojnë që të lini kohë të mjaftueshme për prindërit që të kuptojnë se çfarë po bën fëmija i tyre dhe lërini të jenë ata që do të veprojnë dhe disiplinojnë, pa u futur në veprim më parë.

Gjithashtu, mos i ndani mendimet tuaja se çfarë do të kishit bërë ose si duhet ta kishin bërë, ata e kuptojnë fëmijën më mirë se kushdo tjetër dhe e dinë se çfarë të bëjnë.

Mos e ekspozoni fëmijën tuaj ndaj një fëmije tjetër që nuk sillet mirë.

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Qeniet njerëzore janë të shoqërueshme nga natyra, por një fëmijë mund të mos e kuptojë kur dikush në mjedisin e tij ka një ndikim të keq. Siç shpjegon një edukator, efektet e një personi shkatërrues në fëmijëri mund të kenë pasoja në moshën e rritur. Për më tepër, një fëmijë që impresionohet lehtë mund të shënohet nga kjo lloj ngjarjeje deri në adoleshencë.

Kjo është arsyeja pse, si një prind përgjegjës, ju duhet ta mbani fëmijën tuaj larg shoqërisë së keqe, por ju duhet ta bëni atë në mënyrën e duhur, pa u lejuar atyre mundësinë më të vogël për të marrë vendimin për të mos iu bindur.

Për shembull, mos i pyetni nëse do të preferonin të shkonin në një zonë tjetër për të luajtur për t’u larguar nga ai person, por ju mund të shpikni ndonjë pretekst në mënyrë që ata të vendosin të qëndrojnë larg.

Kur ka fëmijë në një restorant

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Ka vende për familjen dhe jo shumë miqësore për familjen për të ngrënë, kështu që nëse prania e fëmijëve mund t’ju ​​shqetësojë, gjëja më e mirë që duhet të bëni para se të shkoni është të pyesni nëse zakonisht është i mbushur me fëmijë. Ju gjithashtu mund të rezervoni tryezën tuaj në një vend më të qetë ose të kërkoni të zhvendoseni diku nëse durimi juaj me fëmijët e njerëzve të tjerë është i dobët.

Kur asnjë nga këto mundësi nuk ekziston, nuk keni zgjidhje tjetër veçse të jeni të durueshëm. Mos harroni se si ishit dhe çfarë bëtë në atë moshë, ose si silleshin fëmijët tuaj në vende publike. Nga ana tjetër, ndonjëherë nuk është faji i fëmijëve, por i të rriturve që i shoqërojnë ata dhe nuk marrin përgjegjësi për sjelljen e tyre.

Kur një fëmijë që nuk ju pëlqen vjen në shtëpinë tuaj

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Ajo që mund të jetë qesharake ose e bukur për fëmijën tuaj mund të jetë një ndikim i keq. Nëse nuk ju pëlqen shoku i fëmijës suaj, është në rregull sepse doni atë që është më e mira për fëmijën tuaj dhe është mirë që të shqetësoheni për rrethin e miqve të tyre. Por ndalimi i tij për t’u shoqëruar me atë mik nuk është zgjidhja, pasi mund të bëjë që ata të tërhiqen më shumë nga ky person dhe madje mund t’ju shkaktojë telashe me prindërit e tij nëse ata zbulojnë se ju nuk doni që ata të kalojnë kohë së bashku.

Për të përballuar këtë situatë, një psikolog ndan disa këshilla:

  • E para është të njihni fëmijën në mënyrë që të zbuloni cilësitë e tij pozitive dhe atë që e tërheq fëmijën tuaj tek ai.
  • E dyta është të jesh një mikpritës dashamirës: duhet t’i tregoni fëmijës sa mirë është të kesh miq në shtëpi. Për më tepër, në atë zonë, ju mund t’i vëzhgoni dhe të ndërhyni me mirësi nëse gjërat fillojnë të komplikohen.
  • E treta është t’u tregoni atyre rregullat e shtëpisë, në mënyrë që ata t’i ndjekin ato. Nëse ata nuk i njohin, ka të ngjarë që ata nuk do t’i ndjekin dhe nuk do të jetë faji i tyre.

Kur fëmijët sillen keq në një dyqan

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Shkuarja në dyqan mund të jetë emocionuese për fëmijët, pasi ata mund të marrin në dorë shumë gjëra që u pëlqejnë, por nuk mund t’i blejnë. Kjo zakonisht shkakton të qara, zemërim dhe sjellje të keqe për të cilat klientët e tjerë duhet të jenë dëshmitarë.

Por, para se të thoni diçka, mbani mend se prindërit ndoshta janë të zënë ngushtë dhe të mërzitur dhe nuk kanë ide për të qetësuar fëmijën, kështu që zemërimi dhe trajtimi i tyre keq do t’i bëjë gjërat vetëm më keq. Gjithashtu, mbani mend se zemërimet në këtë moshë janë normale dhe se fëmijët po mësojnë si të sillen në vende publike. Vetëm jini të durueshëm dhe mbani mend se do të dilni nga atje brenda pak minutash.

Kur një i rritur tjetër e qorton fëmijën tuaj

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Ne lexuam disa këshilla që mund të ndiqni kur hasni një fëmijë që sillet keq, por çfarë mund të bëjmë kur situata është e kundërta dhe një i rritur qorton fëmijët tanë? Me siguri do të keni dëshirë t’i qortoni dhe do të zemëroheni me mënyrën se si i drejtohen të voglit tuaj. Por kjo nuk është rruga drejt paqes – ka mënyra më të mira për t’u marrë me situatën.

Ju nuk duhet të tregoni agresion, pasi do t’i mësonit fëmijës tuaj se kjo është mënyra për të zgjidhur konfliktet. Ju gjithashtu duhet të flisni me të rriturit për të shprehur mosmarrëveshjen tuaj me veprimet e tij ose të saj, por jo para fëmijës në mënyrë që të mos i minoni ato, veçanërisht nëse ata janë të afërt me ju.

Por mos harroni të flisni me fëmijën për atë që ndodhi në mënyrë që ata të kuptojnë se çfarë kanë bërë gabim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here