Dieta me shumë proteina: si funksionon, përfitimet, kundërindikacionet

0
125
Fillet of salmon with vegetable.

Çfarë është dieta me shumë proteina

Siç sugjeron edhe emri, dieta me shumë proteina siguron një konsum të lartë të proteinave dhe yndyrave, në disfavor të karbohidrateve.  Mjafton të vëzhgoni ndryshimin në lidhje me përqindjet e tabelave ushqimore të rekomanduara nga dietologët:

  • normalisht rekomandohet të merrni 15-20% proteina në ditë për të arritur pak a shumë vlerat e 0,8-1,2 g proteina për kg trup. peshë.

Dieta me shumë proteina siguron marrjen e rreth 1.8-2.2 g/kg. Çdo dietë me proteina të lartë është gjithashtu me kalori kur sasia e kalorive të konsumuara nga karbohidratet dhe lipidet mbulon nevojat e trupit, por proteina e tepërt kthehet në yndyrë depozituese. Nëse, nga ana tjetër, karbohidratet dhe lipidet nuk arrijnë të mbulojnë nevojat për energji, trupi ripërdor proteinat e tepërta dhe i shndërron ato në energji të dobishme: atëherë flasim për një dietë me kalori të ulët dhe me proteina.

Dieta e pasur me proteina është shumë e zakonshme në palestra dhe në mesin e atyre që duan të rrisin masën muskulore, një synim i cili lehtësohet nëse ndiqni rregullat e dietës.  Megjithatë, mbani mend se është e rëndësishme që hiperproteiniteti të mos merret në ekstreme.

Ushqimet kryesore:

Qumështi, frutat, bishtajoret, peshku, mishi, mishrat e përpunuar dhe ushqimet e tjera proteinike duhet të konsumohen në dozat e parashikuara nga dieta e pasur me proteina për të mbajtur konstante nivelet e insulinës.

Obeziteti: sa e vështirë është të humbësh peshë.

Përfitimet dhe kundërindikacionet e dietës me shumë proteina

Rritja e metabolizmit që përfshin dieta me shumë proteina korrespondon me humbjen e peshës dhe sekretimin e hormoneve anabolike.  Megjithatë, të konsumosh shumë proteina do të thotë të punosh së tepërmi veshkat për të eliminuar azotin që përmban (dukuri e njohur si azotemia). Kjo është arsyeja pse bëhet thelbësore të pish të paktën 2 litra ujë në ditë, gjë që megjithatë nuk e shkëput veshkat, shton gjithashtu një tepricë të lëngjeve që duhen eliminuar.

Dietë me shumë proteina: ideale nëse dëshironi të fitoni masë muskulore dhe të humbni peshë në afat të shkurtër, dieta me proteina është shumë e përshtatshme.

Dietë me shumë proteina: kundërindikuar nëse dieta me shumë proteina mund të theksojë tensionin tek subjektet nervore.  Nuk rekomandohet për ata me probleme reumatizmale dhe ata që ushtrojnë sporte durimi ku përpjekjet janë të zgjatura.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here