Frymemarrja permes gojes ja cfare ndodh

0
95

Kur është në rregull të marrësh frymë përmes gojës?

Frymëmarrja i siguron trupit tuaj oksigjenin që i nevojitet për të mbijetuar. Gjithashtu ju lejon të çlironi dioksid karboni dhe substanca të mbeturinave.
Ju keni dy rrugë ajrore për mushkëritë tuaja: hundën dhe gojën. Njerëzit e shëndetshëm përdorin hundën dhe gojën për të marrë frymë.
Frymëmarrja nga goja bëhet e nevojshme vetëm në rast të bllokimit të hundës për shkak të alergjive ose ftohjes. Gjithashtu, kur ushtroni fort, frymëmarrja me gojë mund të ndihmojë në sjelljen e oksigjenit në muskujt tuaj më shpejt.
Pavarësisht kësaj, frymëmarrja e vazhdueshme përmes gojës, edhe kur flini, mund të shkaktojë probleme.
Tek fëmijët, frymëmarrja nga goja mund të shkaktojë dhëmbë të shtrembër, deformime të fytyrës ose rritje të dobët. Tek të rriturit, frymëmarrja kronike me gojë mund të shkaktojë erë të keqe dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve. Gjithashtu mund të përkeqësojë simptomat e sëmundjeve të tjera.

CILAT JANË PËRFITIMET E FRYMËMARRJES ME HUNDË?

Rëndësia e hundës shpesh kalon pa u vënë re, derisa të keni një të ftohtë të rëndë. Një hundë e mbushur mund të zvogëlojë cilësinë e jetës tuaj. Mund të ndikojë gjithashtu në aftësinë tuaj për të fjetur mirë dhe për të funksionuar në përgjithësi.
Hunda prodhon oksid nitrik, i cili përmirëson aftësinë e mushkërive për të thithur oksigjen.
Oksidi nitrik rrit aftësinë për të transportuar oksigjen në të gjithë trupin, madje edhe brenda zemrës. Ai relakson muskujt e lëmuar të enëve të gjakut dhe lejon që enët e gjakut të zgjerohen.
Oksidi nitrik është gjithashtu antifungal, antiviral, pesticid dhe antibakterial. Ndihmon sistemin imunitar të luftojë infeksionet.

Përfitimet e frymëmarrjes me hundë:

-Hunda vepron si një filtër dhe ruan grimcat e vogla në ajër, duke përfshirë polenin.
-Hunda shton lagështi në ajër për të parandaluar tharjen e mushkërive dhe bronkeve.
-Hunda ngroh ajrin e ftohtë në temperaturën e trupit përpara se të arrijë në mushkëri.
-Frymëmarrja nazale shton rezistencën ndaj rrjedhës së ajrit. Kjo rrit përthithjen e oksigjenit duke ruajtur elasticitetin e mushkërive.

SI TA DI NËSE MARR FRYMË PËRMES GOJËS?

Ju mund të mos e kuptoni se po merrni frymë përmes gojës në vend të hundës, veçanërisht kur flini. Njerëzit që marrin frymë nga goja gjatë natës mund të kenë simptomat e mëposhtme:

•GËRHITJE
•GOJË E THATË
•AROMË E KEQE E GOJËS (halitosis)
•ZË I NGJIRUR
•NDJEHENI TË LODHUR DHE TË IRRITUAR KUR ZGJOHENI
•LODHJE KRONIKE
•DHIMBJE KOKE
•RRATHË TË ERRËT NËN SY

SIMPTOMAT TEK FËMIJËT

Për prindërit, është e rëndësishme të kërkojnë shenja të frymëmarrjes orale tek fëmijët e tyre.
Një fëmijë mund të mos jetë në gjendje të komunikojë simptomat e tij. Ashtu si të rriturit, foshnjat që marrin frymë nga goja do të marrin frymë me gojë hapur dhe do të gërhijnë gjatë natës. Foshnjat që marrin frymë nga goja shumicën e ditës mund të kenë gjithashtu simptomat e mëposhtme:

•më i ngadalshëm se ritmi normal i rritjes
•nervozizëm
•rritje të episodeve të të qarit gjatë natës
•bajame të mëdha
•buzët e thata dhe të plasaritura
•problemet e përqendrimit në shkollë
•përgjumje gjatë ditës

Fëmijët që kanë probleme me përqendrimin në shkollë shpesh diagnostikohen gabimisht me çrregullime të deficitit të vëmendjes (ADD) ose hiperaktivitet.

CILAT JANË SHKAQET E FRYMËMARRJES ME GOJË?

Shkaku themelor i shumicës së rasteve të frymëmarrjes orale është një pengesë e rrugëve të frymëmarrjes së hundës (plotësisht e bllokuar ose pjesërisht e bllokuar).
Me fjalë të tjera, ka diçka që pengon kalimin e qetë të ajrit në hundë. Nëse hunda bllokohet, trupi automatikisht përdor të vetmin burim tjetër që mund të sigurojë oksigjen: gojën.

Ka shumë shkaqe të bllokimit të hundës. Kjo perfshin:
-kongjestion i hundës i shkaktuar nga alergjitë, të ftohtit ose infeksionet e sinuseve
-adenoidet e zmadhuara
-bajamet e zmadhuara
-septumi i devijuar
-polipet e hundës ose rritjet beninje të indeve në mukozën e hundës
-turbinat e zgjeruara
-forma e hundës
-formën dhe madhësinë e nofullës
-tumoret (të rralla)

Disa njerëz zhvillojnë zakonin e frymëmarrjes me gojë në vend të hundës edhe pasi pengimi i hundës është zhdukur. Për disa njerëz me apnea të gjumit, mund të bëhet zakon të flenë me gojë hapur për të kënaqur nevojën e tyre për oksigjen.
Stresi dhe ankthi gjithashtu mund të bëjnë që një person të marrë frymë përmes gojës në vend të hundës. Stresi aktivizon sistemin nervor simpatik që çon në frymëmarrje të cekët, të shpejtë dhe jonormale.

Cilët janë faktorët e rrezikut për frymëmarrjen me gojë?

Çdokush mund të zhvillojë zakonin e frymëmarrjes përmes gojës, por disa kushte rrisin rrezikun. Kjo perfshin:

•alergji kronike
•infeksionet kronike ose të përsëritura të sinusit
•astma
•stresi dhe ankthi kronik

Si diagnostikohet frymëmarrja me gojë?

Nuk ka asnjë test të vetëm për frymëmarrjen me gojë. Një mjek mund të diagnostikojë frymëmarrjen orale gjatë një ekzaminimi fizik kur shikon vrimat e hundës ose gjatë një vizite për të zbuluar se çfarë po shkakton kongjestion të vazhdueshëm të hundës. Ata mund të bëjnë pyetje në lidhje me gjumin, gërhitjen, problemet me sinuset dhe vështirësitë në frymëmarrje.
Një dentist mund të diagnostikojë frymëmarrjen nga goja gjatë një ekzaminimi rutinë dentar nëse keni erë të keqe të gojës, prishje të shpeshtë të dhëmbëve ose sëmundje të mishrave të dhëmbëve.
Nëse një dentist ose mjek vëren bajame të fryra, polipe të hundës dhe kushte të tjera, ata mund t’ju referojnë te një specialist, si p.sh. një otolaringolog për vlerësim të mëtejshëm.

A mund të shkaktojë probleme shëndetësore frymëmarrja nga goja?

Frymëmarrja me gojë është shumë e thatë. Një gojë e thatë do të thotë që pështyma nuk mund të lajë bakteret nga goja. Kjo mund të çojë në:

-era e keqe e gojës (halitosis)
-sëmundjet periodontale, të tilla si gingiviti dhe zgavrat e dhëmbëve
-infeksionet e fytit dhe veshit

Frymëmarrja me gojë mund të shkaktojë një përqendrim të ulët të oksigjenit në gjak. Kjo lidhet me presionin e lartë të gjakut dhe mos funksionin e duhur të zemrës. Studimet tregojnë se frymëmarrja orale gjithashtu mund të zvogëlojë funksionin e mushkërive dhe të përkeqësojë simptomat tek njerëzit me astmë.
Tek fëmijët, frymëmarrja me gojë mund të çojë në anomali fizike dhe vështirësi njohëse.
Fëmijët që nuk trajtohen për frymëmarrje orale mund të zhvillojnë:

-fytyra të gjata të ngushta
-gojët e ngushta
-buzëqeshje gome
-malokluzioni dentar, duke përfshirë mbi kafshimin dhe dhëmbët e grumbulluar
-qëndrim i keq

Gjithashtu, foshnjat që marrin frymë nga goja e tyre shpesh nuk bëjnë gjumë të mirë. Gjumi i dobët mund të çojë në:

-rritje e dobët
-performancë e dobët akademike
-pamundësia për t’u përqendruar
-çrregullime të gjumit

Si trajtohet frymëmarrja me gojë?

Trajtimi për frymëmarrjen me gojë varet nga shkaku. Ilaçet mund të trajtojnë bllokimin e hundës për shkak të ftohjes dhe alergjive. Këto barna përfshijnë:

-dekongestantët e hundës
-antihistamines
-spray për hundë me recetë ose pa recetë -steroide

Shiritat ngjitës të aplikuar në urën e hundës gjithashtu mund të ndihmojnë në frymëmarrje. Një shirit ngjitës i ngurtë i quajtur zgjerues i hundës i aplikuar përmes vrimave të hundës ndihmon në uljen e rezistencës ndaj rrjedhës së ajrit dhe ju ndihmon të merrni frymë më lehtë përmes hundës.

Nëse keni apnea obstruktive të gjumit, mjeku juaj ka të ngjarë t’ju bëjë të mbani një maskë për fytyrën gjatë natës të quajtur terapi e vazhdueshme e presionit pozitiv (CPAP).
Një pajisje CPAP dërgon ajrin në hundë dhe gojë përmes një maske. Presioni i ajrit parandalon kolapsin dhe bllokimin e rrugëve të frymëmarrjes.

Tek fëmijët, heqja kirurgjikale e bajameve dhe adenoideve të fryrë mund të trajtojë frymëmarrjen me gojë.
Një dentist mund të këshillojë gjithashtu fëmijën tuaj të veshë një pajisje të krijuar për të zgjeruar qiellzën dhe për të ndihmuar në hapjen e sinuseve dhe pasazheve të hundës.Aparatet ortodontike dhe trajtimet e tjera ortodontike mund të ndihmojnë gjithashtu në trajtimin e shkakut themelor të frymëmarrjes orale.

Cila është perspektiva për frymëmarrjen orale?

Trajtimi i hershëm i frymëmarrjes orale tek fëmijët mund të zvogëlojë ose parandalojë efektin negativ në zhvillimin e fytyrës dhe dhëmbëve. Fëmijët që marrin kirurgji ose ndërhyrje të tjera për të reduktuar frymëmarrjen me gojë tregojnë përmirësime në nivelet e energjisë, sjelljen, performancën në shkollë dhe rritjen.

Frymëmarrja me gojë e patrajtuar mund të çojë në prishje të dhëmbëve dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve. Gjumi i dobët i shkaktuar nga frymëmarrja nga goja gjithashtu mund të ulë cilësinë e jetës dhe të përkeqësojë stresin.

SI TË PARANDALONI FRYMËMARRJEN ME GOJË

Frymëmarrja kronike me gojë e shkaktuar nga forma e fytyrës ose hundës nuk mund të parandalohet gjithmonë.
Nëse zbuloni se hunda juaj është shpesh e mbingarkuar për shkak të alergjive ose infeksioneve të frymëmarrjes, ka veprime që mund të ndërmerrni për të parandaluar që frymëmarrja nga goja të kthehet në zakon. Është një ide e mirë që menjëherë të merreni me kongjestionin ose thatësinë e hundës. Këshillat për parandalimin e frymëmarrjes me gojë përfshijnë:

•duke përdorur një spray kripe gjatë fluturimeve të gjata ose lundrimeve
•duke fjetur në shpinë me kokën ngritur për të hapur rrugët e frymëmarrjes dhe për të inkurajuar frymëmarrjen nazale
•duke e mbajtur shtëpinë tuaj të pastër dhe pa alergjen
•instalimi i filtrave të ajrit në sistemet e ngrohjes dhe ajrit të kondicionuar (HVAC) për të parandaluar përhapjen e alergjenëve në shtëpi

Praktikoni me vetëdije frymëmarrjen përmes hundës gjatë ditës për t’ju ndihmuar të krijoni zakonin e frymëmarrjes përmes hundës
Nëse jeni duke përjetuar stres ose ankth, mund të jetë e dobishme të angazhoheni në joga ose meditim.

Joga është e dobishme për njerëzit që marrin frymë përmes gojës për shkak të stresit, sepse fokusohet në frymëmarrjen e thellë përmes hundës.
Joga restauruese është krijuar për të aktivizuar sistemin nervor parasimpatik dhe për të nxitur frymëmarrjen më të ngadaltë të thellë përmes hundës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here