Ja frutat qe duhet te konsumoje nje diabetik

0
866

Cila është marrëdhënia midis diabetit dhe frutave?  A duhet te konsumojne fruta personat që vuajnë nga diabeti?

Ndjekja e një diete korrekte është më thelbësore se kurrë, pasi kontrolli i sheqerit në gjak është një faktor kyç në mirëqenien e trupit.
Prandaj, të jeni të vetëdijshëm për atë që mund të hani dhe çfarë duhet të shmangni nëse keni diabet, është hapi i parë drejt ushqimit adekuat.  Për këtë arsye, endokrinologet janë të përkushtuar të shpërndajnë informacionin e saktë dhe të shpërndajnë besimet e rreme që janë të shfrenuara mbi këtë temë.

Një nga më të përhapurat ka të bëjë me marrëdhënien midis diabetit dhe frutave.  Vëmendja e nevojshme që duhet të kenë diabetikët për ushqimet e pasura me sheqer, ka bërë që kjo të konsiderohej e rrezikshme dhe të ndalohej nga dieta e tyre.  Në realitet, ata që vuajnë nga diabeti nuk duhet domosdoshmërisht të privojnë veten nga frutat, por thjesht t’i kushtojnë vëmendje sasisë, indeksit glicemik të frutit individual dhe ngarkesës glicemike të të gjithë vaktit.

Në çdo rast, është mirë të dini se ka disa fruta që janë më të përshtatshme për diabetikët dhe të tjera që duhen shmangur ose të paktën kufizohen.

Fruta për diabetikët: çfarë lejohet dhe në çfarë sasie?

Ekspertët e të ushqyerit nuk kanë asnjë dyshim për rëndësinë e konsumimit të 5 porcioneve me fruta dhe perime në ditë për të qëndruar të shëndetshëm dhe kjo vlen edhe për ata që vuajnë nga diabeti.  Në krahasim me ata që nuk kanë probleme me sheqerin në gjak,  diabetikët duhet t’i kushtojnë vëmendje indeksit glicemik dhe sasisë së karbohidrateve që përmbajnë ushqimet.

Për rrjedhojë, mund të themi se edhe diabetikët mund (dhe duhet!) të hanë fruta por vetëm në sasi të caktuara, duke preferuar atë me indeks të ulët glicemik dhe më pak karbohidrate.  Preferohet gjithashtu që të konsumohen më pak fruta të pjekura, sepse janë më pak të pasura me sheqer dhe të shmangen frutat e dehidratuara, të cilat, pasi janë privuar nga uji, kanë një përqendrim më të lartë të sheqernave.

Agrumet janë sigurisht ndër frutat e rekomanduara për diabetikët.  Në fakt, portokallet janë një vakt i shkëlqyeshem për pasditën, sepse kanë një IG të ulët dhe janë të pasur me vitamina dhe antioksidantë.  Rekomandohen edhe mollët, të pasura me vitaminë C, antioksidantë dhe fibra.  Në veçanti, pektina që përmbahet në to duket se është në gjendje të zvogëlojë nevojën për insulinë tek njerëzit me diabet.

Ka vend edhe për dardhat, të cilat, me një indeks të ulët glicemik dhe një konsum të lartë të vitaminave, ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.  Për më tepër, për shkak të aciditetit të tyre, kivi, kumbulla, boronica dhe manaferrat tolerohen mirë.

Janë këto fruta që mund të konsumohen çdo ditë nga ata që vuajnë nga diabeti, por gjithmonë duke i kushtuar vëmendje sasive dhe duke kujtuar se një porcion i frutave për diabetikët nuk duhet të kalojë 15 gram karbohidrate.

Marrëdhënia midis arrave dhe diabetit është gjithashtu jashtëzakonisht interesante.  Në fakt, disa studime kanë treguar se konsumimi i pjesëve të vogla të frutave të thata ndihmon në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak.

Ndër frutat e thata të rekomanduara gjejmë mbi të gjitha arrat, lajthitë dhe bajamet të cilat për shkak të përmbajtjes së tyre të acidit oleik dhe acideve yndyrore të pangopura, mund të konsumohen maksimumi 100 – 125 gram në javë.

Diabeti: Frutat dhe perimet që duhen shmangur

Duke ndjekur një dietë të duhur, e cila merr parasysh jo vetëm indeksin glicemik të ushqimeve individuale, por edhe ngarkesën totale glicemike të vakteve, subjektet diabetikë mund të kënaqen edhe me frutat më të ëmbla, megjithëse më rrallë dhe në pjesë më të vogla.

Prandaj kushtojini vëmendje pjeprit dhe shalqinit.  Edhe pse këto nuk kanë një sasi të madhe të karbohidrateve, ato kanë një indeks të lartë glicemik, përkatësisht 60 dhe 75. Kjo do të thotë se konsumimi i tyre bën që niveli i sheqerit në gjak të rritet me shpejtësi dhe për këtë arsye duhet kufizuar.

Rrushi është gjithashtu një frut që ata që vuajnë nga diabeti nuk mund ta hanë lehtë, për shkak të sasisë së lartë të karbohidrateve që përmban.  Ekspertët thonë se 100 gram rrush korrespondojnë me rreth dy porcione karbohidratesh.

E njëjta gjë vlen edhe për bananet: një banane e vogël prej rreth 100 gramësh është e barabartë me dy porcione karbohidrate.  Edhe më keq, atëherë, nëse konsumohet fruti shumë i pjekur.  Së fundi, ananasi dhe hurma janë gjithashtu ndër frutat që ata që vuajnë nga diabeti duhet të shmangin konsumimin e shpeshtë.

Ndryshe nga frutat, perimet mund të hahen të gjitha pa u shqetësuar.  Por kujdes nga disa perime që përmbajnë më shumë sheqerna dhe karbohidrate se të tjerat, ndaj duhet të përfshihen në dietë me masë.  Ky është rasti i patateve, të pasura me niseshte, dhe karotave që hyjnë në kategorinë e perimeve më shumë sheqer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here