Mikrobiota e zorrëve: çfarë është dhe si ta trajtojmë atë

0
422

Kërkimi shkencor nuk lë asnjë dyshim: shëndeti i njeriut është i lidhur thellësisht me atë të mikrobiotës së tij të zorrëve.

Higjienistët dhe naturopatët e kanë deklaruar tashmë mbi një shekull më parë: shëndeti kalon përmes zorrëve.  Vetë mençuria popullore e ka kuptuar gjithmonë rolin e këtij organi në ruajtjen e mirëqenies: breza të tërë fëmijësh kanë parë spastrime të neveritshme “ex officio” nga gjyshet dhe nënat e zellshme si trajtim standard për sëmundje të çdo lloji.
Sot, shkenca shpjegon pse: merita i takon mikrobiotës së zorrëve, atij komuniteti të pamasë mikroorganizmash që jetojnë në simbiozë me ne në zorrët tona dhe që deri vonë njihej si “flora bakteriale”.

Gjatë dy dekadave të fundit, kërkimet mbi mikrobiotën e zorrëve dhe rëndësinë e saj për shëndetin e njeriut kanë ndodhur me një ritëm mahnitës.  Mikrobiota aktualisht përfaqëson një nga fushat më premtuese të kërkimit në fushën biomjekësore: manipulimi i mikrobiotës së zorrëve është konfiguruar si një kufi i ri terapeutik në trajtimin e shumë sëmundjeve të ndryshme, për shumë prej të cilave nuk ka ende trajtime efektive.

Po, por si manipulohet mikrobiota?  Dhe, atëherë, çfarë është saktësisht?  Dhe përse, më në fund, do të na ndihmonte të ndiheshim mirë?

Çfarë është mikrobiota e zorrëve?

Bakteret, kërpudhat, viruset, protozoarët dhe mikroorganizmat e tjerë: ata janë banorë të zorrës së hollë dhe të zorrës së trashë dhe që së bashku përbëjnë mikrobiotën e zorrëve.  Në realitet, zorrët nuk janë selia e vetme e mikrobiotës njerëzore: ne po zbulojmë gjithnjë e më shumë se shumë zona të tjera të trupit janë të kolonizuara nga mikrobet, secila prej të cilave ka mikrobiotën e saj karakteristike.  Përveç asaj të zorrëve, kemi një mikrobiotë të dallueshme të gojës, atë të lëkurës, një mikrobiotë gjenitale, një hundë etj.  Ne kemi më shumë qeliza mikrobike në trup sesa qelizat tona – nuk është çudi që mikrobiota luan një rol të madh në shëndet dhe sëmundje.

Mikrobiota përbën një ekosistem të vërtetë, siç është, në një shkallë shumë më të madhe, pyjet e shiut ose shkëmbinjtë koralorë.  Marrëdhëniet që krijohen midis elementeve individuale që e përbëjnë atë dhe me mjedisin e tyre të jetesës (ose ne) janë jashtëzakonisht komplekse.  Ne flasim për ndërsjellje, një formë simbioze që ofron përfitime për të dy anëtarët e marrëdhënies.

Në zorrën e njeriut, mikroorganizmat gjejnë një mjedis të mbrojtur dhe shumë ushqim.  Nga ana e tyre, ata “na shpërblejnë” duke kryer funksione të dobishme dhe, në të vërtetë, jetike, të cilat zgjerojnë kapacitetet tona metabolike: mikrobiota e zorrëve merr pjesë në tretjen e ushqimit, lejon sistemin imunitar të funksionojë siç duhet, na ndihmon të na mbrojë nga patogjenët. mikrobet, “defuzon “Disa ndotës dhe molekula të tjera të dëmshme dhe prodhon substanca që na duhen për të qëndruar të shëndetshëm, duke përfshirë vitaminat, si disa nga grupet B dhe K, si dhe acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër – butirate, acetate, propionate – të cilat janë ushqimi themelor i qelizave të zorrëve dhe ushtrojnë një veprim të vlefshëm anti-inflamator.

Me pak fjalë, është e kuptueshme pse disa studiues e kanë përcaktuar mikrobiotën si një lloj organi suplementar për ato të trupit tonë.  Gjithçka shkon mirë, megjithatë, vetëm derisa të prishet ky ekuilibër delikat …

Shumë kërcënime për mikrobiotën

Mikrobiota është nga natyra e saj jashtëzakonisht plastike.  Përbërja e tij, për sa i përket mikroorganizmave specifikë dhe bollëkut të tyre relative, mund të modifikohet thellësisht nga një gamë e gjerë faktorësh ndikimi, shumë prej të cilëve janë karakteristikë, nëse jo ekskluzive, të stilit të jetesës së sotme:

  • Metodat e lindjes (me operacion cezarian dhe jo natyral)
  • lloji i ushqyerjes me gji (artificial në vend të ushqyerjes me gji)
  • përdorimi i madh i drogës.

Mos mendoni vetëm për antibiotikët: shumë ilaçe të përdorura gjerësisht shkaktojnë dëme në mikrobiotë, duke përfshirë frenuesit e pompës së protonit të përshkruar për gastritin dhe sëmundjen e refluksit gastroezofageal, statinat kundër kolesterolit të lartë, metformina antidiabetike orale, NSAIDs, kortikosteroidet, disa antipsikotikë, si estrogjeni. pilula, laksativë.  Dhe lista do të vazhdojë: një studim i fundit raporton se pothuajse një në katër barna mund të ndryshojnë mikrobiotën e zorrëve (Maier L et al, Ndikimi i gjerë i barnave jo-antibiotike në bakteret e zorrëve të njeriut, Nature, 2018)

  • stresi psikofizik
  • ndotësit e mjedisit
  • dhe mbi të gjitha dietën e zakonshme, e cila konsiderohet si një nga “ndikuesit” më të fuqishëm të mikrobiotës së zorrëve.

Ndryshimet në biodiversitetin bakterial të zorrëve, nëpërmjet ushqimit ose ndikimeve të tjera, janë në origjinën e dysbiozës, e karakterizuar nga rritja e tepërt e mikroorganizmave potencialisht patogjenë.  Nga të qenit e dobishme, marrëdhënia midis mikrobiotës dhe strehuesit më pas bëhet e pafavorshme, nëse jo sinqerisht e dëmshme.  Nëse shohim se sa nga bashkatdhetarët tanë e vendosin dietën e tyre në ushqime industriale, zakonisht marrin drogë dhe nuk janë në gjendje të zbatojnë strategji të vlefshme të menaxhimit të stresit, kuptojmë lehtësisht pse të paktën një në tre italianë, siç dëshmojnë disa vlerësime, do të vuante nga disbioza e zorrëve.

Disbioza si shkaktar i sëmundjeve kronike

Literatura shkencore e lidh shqetësimin e përbërjes, dhe rrjedhimisht të funksionit, të mikrobiotës së zorrëve me një numër gjithnjë e më të madh patologjish, madje edhe jashtëintestinale, madje edhe në dukje të padyshimta

Mikrobioma e zorrëve: marrëdhëniet me sëmundje dhe mundësi për terapi.
Nga sëmundjet inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz) te dermatiti atopik, nga obeziteti te depresioni, nga diabeti i tipit 2 te sindroma e zorrës së irrituar, përmes ankthit, pagjumësisë, sëmundjeve kardiovaskulare, sëmundjeve autoimune: pothuajse nuk duket se ekziston një çrregullim në të cilin. mikrobiota nuk luan një rol pak a shumë të rëndësishëm.

Për rrjedhojë, mikrobiota e zorrëve po konfigurohet gjithnjë e më shumë si një objektiv terapeutik, një levë e re e mundshme mbi të cilën mund të ndërhyhet për trajtimin e shumë patologjive dhe të larmishme.  Kjo, megjithatë, siç thonë ata, është një histori tjetër: detajet se cilat janë dieta dhe ndërhyrjet mikroushqyese për të rikthyer në ekuilibër mikrobiotën e zorrëve janë vërtet të shumta dhe domosdoshmërisht meritojnë një artikull kushtuar atyre.

Ndërkohë, nëse besoni se vuani nga disbioza e zorrëve ose mendoni se problemet tuaja shëndetësore mund të varen edhe nga mikrobiota ose, përsëri, po kërkoni një qasje ushqyese që synon rivendosjen e eubiozës dhe që mund të lejojë që terapitë aktuale medikamentoze të funksionojnë më mirë, kontaktoni një nutricionist me përvojë në mikrobiotën dhe shëndetin e zorrëve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here