Perimet për diabetikët: cilat rekomandohen dhe cilat duhet shmangur?

0
189

Me pak kalori po, por kushtojini vëmendje indeksit glicemik: ja cilat perime janë të mira për diabetikët dhe cilat duhen shmangur

Ata që hasin për herë të parë një çrregullim kompleks dhe delikat siç është diabeti, shpesh panikohen dhe përfundojnë duke miratuar zgjedhje ushqimore që rrezikojnë të komprometojnë më tej situatën.

Është një besim i zakonshëm, në fakt, se pacientët me diabet u ndalohet të konsumojnë një gamë të tërë ushqimesh me kalori, yndyrore dhe me sheqer, ndërsa ushqimet më ‘të shëndetshme’ si frutat dhe perimet lejohen pa kufizime.  Në realitet duhet të ritheksohet se ajo që bën diferencën nuk është vetëm sasia e sheqernave që përmbajnë disa ushqime, por edhe indeksi i tyre glicemik.

Siç e kemi parë tashmë, indeksi i glicemisë është vlera që përcakton shpejtësinë me të cilën sheqernat që përmban një ushqim përthithen nga trupi dhe lëshohen në gjak.  Sa më e lartë kjo vlerë, aq më shpejt sheqernat përthithen duke shkaktuar një rritje të glicemisë.

Të gjitha ushqimet i përgjigjen këtij mekanizmi dhe për këtë arsye klasifikohen në ushqime me indeks glicemik të lartë ose të ulët.  Kjo vlen edhe për perimet, të cilat përfshijnë në kategorinë disa varietete më pak të përshtatshme për konsum nga ata që vuajnë nga diabeti.

Prandaj, është e gabuar të mendosh se një person me diabet mund të hajë të gjitha llojet e perimeve sipas dëshirës.

Pra, duke përsëritur se çdo gjë është e lejuar, por me moderim dhe duke i kushtuar vëmendje ngarkesës glicemike të çdo vakti, mund të jetë e dobishme të dini se ka perime të rekomanduara për diabetikët dhe të tjera që duhen kufizuar, pasi ato kanë një GI më të lartë.  Le të shohim se çfarë janë ato.

Perimet për diabetikët: cilat rekomandohen?

Ashtu si jo të gjitha perimet janë të njëjta nga pikëpamja ushqyese, e njëjta gjë vlen edhe për indeksin glicemik.  Kjo është në fakt e ulët në shumicën e ushqimeve që janë pjesë e kategorisë së perimeve, por me disa përjashtime.

Ndër perimet e rekomanduara për diabetikët, pasi kanë një GI shumë të ulët, gjejmë ato me gjethe jeshile si marule, spinaq, chard, lakerishtet si: lakra, lulelakra dhe brokoli, si dhe perime: si speca, patëllxhanë, kunguj të njomë, domate.

Së fundi, ndër perimet e lejuara për diabetikët jane edhe karrotat të cilat, pavarësisht se janë të sheqerosura, kanë një GI të ulët (rreth 30).

Kur konsumohen të papërpunuara, këto perime mund të shtohen në dietë pa shqetësim për njerëzit me diabet.  Përkundrazi, disa prej tyre (si karrotat) kur gatuhen kanë një GI pak më të lartë, gjë që duhet marrë parasysh në ngarkesën glicemike të vaktit.

Perimet për diabetikët duhet të konsumohen me moderim

Për shkak të përmbajtjes më të lartë të karbohidrateve (dhe rrjedhimisht sheqerit) dhe niseshtës, ka disa perime që diabetikët duhet të shmangin konsumimin e shpeshtë dhe në sasi të tepërt.

Ky është rasti me zhardhokët, p.sh. patatet, xhenxhefili, panxhari, angjinarja dhe rrënjët e tjera zhardhokore të klasifikuara si ushqime me indeks të lartë glicemik.  Në këtë kategori duhet të përfshihen edhe disa bishtajore të freskëta, si bizelet, fasulet dhe fasulet, si dhe disa drithëra të konsumuara si perime (misri i konservuar).

Prandaj, kjo nuk do të thotë që këto ushqime duhet të eliminohen plotësisht nga dieta e atyre që vuajnë nga diabeti, por thjesht të kufizohen në konsumim të rastësishëm dhe në pjesë të vogla.  Në këtë rast është thelbësore të shikoni edhe ngarkesën glicemike të të gjithë vaktit dhe të shmangni konsumimin e këtyre perimeve së bashku me burime të tjera karbohidratesh.

Rrjedhimisht, një person diabetik mund të kënaqet me një porcion me patate ose bishtajore, ndoshta në vend të makaronave dhe bukës, ose duke siguruar një pjesë shumë të vogël makarona ose oriz në rastin e një pjate të parë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here