Skuqja me paisje me ajër: si funksionon?

0
17

Skuqja në ajër është metoda e gatimit të momentit.  Por a është vërtet më e shëndetshme?  Le të mësojmë gjithçka për ushqimin e gatuar në një fërgesë me ajër Kur bëhet fjalë për ushqimin e duhur dhe metodat e shëndetshme të gatimit, skuqja është më e pa rekomanduara.  Kjo në fakt kërkon përdorimin e sasive të bollshme të yndyrave që arrijnë temperatura shumë të larta dhe e bëjnë edhe ushqimin më origjinal të pashëndetshëm (dhe shumë kalorik).


Megjithatë, nuk mund të mohohet se shija e skuqjes është e pakrahasueshme.  Ushqimet krokante dhe të shijshme, të skuqura janë një gëzim i vërtetë për qiellzën e dhëmbëve të ëmbël dhe heqja dorë prej tyre është shpesh një dhimbje, veçanërisht kur është e nevojshme të ndiqni një dietë me pak kalori dhe të kontrolluar për arsye shëndetësore.
Pikërisht për këtë, atëherë, prej disa vitesh, skuqja në ajër po gëzon një sukses të jashtëzakonshëm, i përftuar përmes fërgesave inovative që shfrytëzojnë veprimin e ajrit në temperatura të larta, duke bërë të mundur kështu të bëhet pa vaj.  Në këtë mënyrë duket e mundur të përftohet e njëjta krokante dhe e njëjta shije që ofron skuqja në vaj ose gjalpë por pa kundërindikacionet e këtij të fundit.

Vetëm avantazhet, atëherë?  Megjithatë, ka nga ata që thonë se shpesh konsumimi i ushqimit të gatuar me fërgesë me ajër është i keq, pavarësisht nga përdorimi më i ulët i yndyrës.
Pra, le të shohim se si funksionon kjo pajisje në mënyrë specifike për të kuptuar më mirë nëse skuqja në ajër është vërtet më e shëndetshme apo nëse është thjesht një marifet publicitar për të shitur produktin në dëm të shëndetit tonë.
Si funksionon skuqja në ajër
Parimi i skuqjes në ajër është i njëjtë me skuqjen në vaj, i cili ju lejon të merrni ushqime të shijshme dhe krokante nga jashtë me anë të një fenomeni të quajtur reaksioni Maillard.  Kjo ndodh kur ushqimet gatuhen shpejt në temperatura shumë të larta, duke shkaktuar reaksione kimike midis sheqernave dhe proteinave që ndodhin me formimin e një kore.
Dallimi midis dy gatimit qëndron në faktin se, ndërsa skuqja tradicionale përdor vaj të vluar për të gjeneruar fenomenin, fryerja e ajrit përdor rrymat rrethore të ajrit në temperaturë dhe fuqi të lartë.  Në këtë mënyrë është e mundur që pjesa e jashtme e ushqimit të bëhet krokante dhe të mbahet e butë e brendshme.
Prandaj, ushqimet që i nënshtrohen skuqjes në ajër konsiderohen si një alternativë më e shëndetshme ndaj atyre të skuqura në vaj, falë përmbajtjes së tyre më të ulët të yndyrës dhe kalorive.  Në vend që ushqimi të zhytet plotësisht në vaj, në fakt, kjo metodë gatimi kërkon përdorimin e vetëm një luge vaj për të marrë një shije dhe teksturë të ngjashme me atë të ushqimeve të skuqura.
Prandaj, me shije “të barabartë”, konsumimi i ushqimit të gatuar me fërgesë me ajër nuk dëmton, por përkundrazi mund të ketë përfitime të ndryshme, kryesisht të lidhura me marrjen e ulët të yndyrës.
Në veçanti, përdorimi i kësaj pajisjeje mund të ndihmojë në uljen e përmbajtjes së yndyrës në dietë deri në 75%.  Në fakt, ndërsa shumë receta të pjatave të skuqura kërkojnë deri në 3 gota (750 ml) vaj (mendoni një racion patatinash, për shembull), ushqimet e skuqura në ajër kërkojnë vetëm rreth 1 lugë gjelle (15 ml).
Kjo mund të ketë një ndikim të madh në shëndet, sepse rritja e marrjes së yndyrës nga vajrat bimore shoqërohet me një rrezik në rritje të kushteve të tilla si sëmundjet e zemrës dhe inflamacionet.
Për më tepër, ushqimet e skuqura jo vetëm që janë më të larta në yndyrë, por edhe më të larta në kalori dhe mund të kontribuojnë në shtimin e peshës.  Një konsum më i madh i ushqimeve të skuqura në fakt lidhet me një rrezik më të madh të obezitetit.
Yndyrnat dietike përmbajnë 9 kalori për gram, më shumë se dyfishi i kalorive që përmbahen në makronutrientët e tjerë si proteinat dhe karbohidratet.  Dhe për shkak se ushqimet e skuqura në ajër janë më pak yndyrë se ushqimet e skuqura me vaj, kalimi në një tigan me ajër mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për të ulur kaloritë dhe për të ndihmuar në menaxhimin e peshës pa sakrifikuar shijen.
Fituesit e ajrit mund të zvogëlojnë formimin e përbërjeve të dëmshme
Përveç që përmban më shumë yndyrë dhe kalori, skuqja tradicionale mund të krijojë komponime potencialisht të rrezikshme si akrilamid.  Është një substancë që formohet në ushqimet e pasura me karbohidrate gjatë metodave të gatimit në nxehtësi të lartë, siç është skuqja.
Ky përbërës është klasifikuar si një “kancerogjen i mundshëm njerëzor” nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit IARC, që do të thotë se disa kërkime tregojnë se marrja e tij mund të lidhet me zhvillimin e kancerit.
A dhemb fryerja e ajrit?
Megjithatë, fakti që skuqja në ajër është një opsion më i mirë se skuqja me vaj, nuk do të thotë se është ndër metodat më të mira të gatimit për shëndetin e përgjithshëm.  Në fakt, edhe pse ushqimet e gatuara në një tigan me ajër mund të jenë më të shëndetshme se ushqimet e skuqura, ka disa të meta që duhen marrë parasysh.
Para së gjithash, në krahasim me skuqjen tradicionale, skuqja në ajër kërkon më shumë kohë për të gatuar ushqimin.  Gjithashtu tenton të prodhojë një shije paksa të ndryshme dhe strukturë më pak krokante sesa skuqja në vaj.  Prandaj rezultati përfundimtar nuk do të jetë identik me atë të ushqimeve të skuqura në vaj.
Megjithatë, shumë më e rëndësishme se koha dhe shija, janë efektet e gatimit në temperatura shumë të larta.
Megjithëse skuqja në ajër redukton formimin e kimikateve të dëmshme si akrilamide dhe produktet përfundimtare të glikimit të avancuar që lindin nga skuqja në vaj, është e rëndësishme të theksohet se përbërës të tjerë potencialisht të dëmshëm mund të formohen gjatë procesit të skuqjes në ajër.
Aldehidet, aminat heterociklike dhe hidrokarburet aromatike policiklike janë në fakt të gjitha kimikatet e tjera potencialisht të rrezikshme që formohen me gatim me nxehtësi të lartë, pavarësisht nga prania e yndyrës ose jo.
Si përfundim, me siguri mund të thuhet se skuqja me ajër është një opsion më i shëndetshëm sesa skuqja në vaj dhe mund të përfaqësojë një metodë origjinale për skuqjen e ushqimeve me vlera ushqyese si brokoli, peshku, tofu apo vezët.
Edhe pse nuk mund të thuhet se fryerja e ajrit është e keqe për ju, megjithatë, ka metoda të tjera gatimi më të lehta dhe në temperatura më të ulëta që nuk ndryshojnë përbërjen e ushqimit dhe sigurojnë që trupi të mos ketë vështirësi gjatë tretjes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here