Ushqimet e konservuara: të mira apo të këqija?

0
663
Ushqimi i konservuar shpesh konsiderohet më pak ushqyes se ushqimi i freskët ose i ngrirë.Disa njerëz pretendojnë se ushqimet e konservuara përmbajnë përbërës të dëmshëm dhe duhen shmangur. Të tjerë thonë se ushqimet e konservuara mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme.

Çfarë është ushqimi i konservuar?

Konservimi është një metodë e ruajtjes së ushqimeve për periudha të gjata duke i paketuar në enë hermetike.

Konservimi u zhvillua për herë të parë në fund të shekullit të 18-të si një mënyrë për të siguruar një burim të qëndrueshëm ushqimi për ushtarët dhe marinarët ndërluftues.

Procesi i konservimit mund të ndryshojë pak nga produkti, por ka tre hapa kryesorë. Kjo perfshin:

 

1.Në përpunim. Ushqimi është i qëruar, i prerë në feta, i copëtuar, i papastër, ose i gatuar.

2.Mbyllja. Ushqimi i përpunuar mbyllet në kanaçe.

3.Ngrohja. Kanaçet nxehen për të vrarë bakteret e dëmshme dhe për të parandaluar prishjen.

Kjo lejon që ushqimi të jetë i qëndrueshëm dhe i sigurt për t’u ngrënë për 1-5 vjet ose më shumë.

Ushqimet e zakonshme të konservuara përfshijnë frutat, perimet, fasulet, supat, mishin dhe ushqimet e detit.

Si ndikon konservimi në nivelet e lëndëve ushqyese?

Ushqimet e konservuara shpesh konsiderohen më pak ushqyese sesa ushqimet e freskëta ose të ngrira, por hulumtimet tregojnë se kjo nuk është gjithmonë e vërtetë. Në fakt, konservimi ruan shumicën e lëndëve ushqyese në një ushqim.

Proteinat, karbohidratet dhe yndyrnat nuk ndikohen nga procesi. Shumica e mineraleve dhe vitaminave të tretshme në yndyrë si vitaminat A, D, E dhe K. ruhen gjithashtu.

Ajo që kemi mësuar deri tani është:
-Ushqimet e konservuara mund të jenë një opsion ushqyes kur ushqimet e freskëta nuk janë të disponueshme.
-Ato ofrojnë lëndë ushqyese thelbësore dhe janë tepër të përballueshme.
-Thënë kështu, ushqimet e konservuara janë gjithashtu një burim i rëndësishëm i BPA, i cili mund të shkaktojë probleme shëndetësore.
-Ushqimet e konservuara mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme, por është e rëndësishme të lexoni etiketat dhe të zgjidhni në përputhje me rrethanat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here