Aknet hormonale: përse na shfaqen dhe si t’i eliminojmë?

0
527

Aknet janë një gjendje e lëkurës që ndodh kur poret ose gjëndrat e flokëve bllokohen, duke shkaktuar një grumbullim të sebumit dhe qelizave të vdekura të lëkurës.

Aknet karakterizohen nga:

mbiprodhimi patologjik i sebumit
> keratinizimi jonormal i folikulave të qimeve
> formimi i kolonive bakteriale brenda këtyre folikulave të bllokuara
> çlirimi i ndërmjetësve proinflamatorë të drejtuar në lëkurë

 

Ka disa hormone që mund të shkaktojnë puçrra, të tilla si androgjenet, estrogjeni dhe progesteroni, insulina dhe faktori i rritjes së insulinës, hormoni çlirues i kortikotropinës (CRH) dhe glukokortikoidet.

Të kuptosh nëse aknet shkaktohen nga hormonet nuk është e lehtë.
Një mënyrë për ta kuptuar këtë është të vlerësoni nëse ka pasur ndryshime hormonale ose çekuilibër kohët e fundit.

Për shembull, aknet hormonale mund të shfaqen gjatë pubertetit, shtatzënisë ose menopauzës, ose kur shfaqen luhatje të rëndësishme hormonale, veçanërisht në androgjenet, si dhe në periudhën paramenstruale (sidomos në prani të vezoreve policistike ose mikrokistike).

Por ka edhe aknet e stresit, të cilat shkaktojnë rritje të hormoneve të stresit si glukokortikoidet dhe hormonet që çlirojnë kortikotropinën.

Për të përmirësuar aknet hormonale, ne mund të:

ndiqni një dietë anti-inflamatore
> fle më shumë dhe më mirë
> reduktoni burimet e stresit
> bëni një kujdes të mirë ndaj lëkurës (për këtë ju rekomandojmë aplikimet e qendrës Tiarè, një revolucion i vërtetë).

Së fundi, mund të marrim suplemente dhe antioksidantë si vitamina D, vitamina C, inositol dhe glutation, probiotikë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here