Këto pesë ushqime e tendosin tiroiden dhe ju pengojnë të humbni peshë

0
4771

Humbja e peshës nuk është një detyrë e lehtë, veçanërisht për ata që nga struktura kanë një tendencë më të theksuar për të grumbulluar yndyrë të tepërt.

Përveç kësaj, ka masa paraprake specifike që duhen mbajtur absolutisht parasysh, siç është puna e bërë nga gjëndra tiroide, një gjëndër endokrine shumë e rëndësishme dhe jo vetëm për humbjen e peshës.

Kjo gjëndër në fakt është përgjegjëse për rregullimin e funksioneve të shumta trupore; ndër më të rëndësishmet është edhe rregullimi i metabolizmit tonë bazal, pra shpenzimi ditor i energjisë në pjesën tjetër të trupit tonë.

Për të lehtësuar sa më shumë detyrën e tiroides, ushqimi luan një rol shumë të rëndësishëm. Përveç udhëheqjes së një stili jetese të shëndetshëm pa tepricë, ajo që hamë ka një ndikim vendimtar në gjendjen tonë shëndetësore dhe në të gjithë përbërësit thelbësorë të trupit tonë.

Nga ky parim i përgjithshëm nuk përjashtohet edhe gjëndra tiroide. Një mënyrë jetese korrekte dhe ushqimi i duhur ndihmojnë tiroiden të punojë më pak dhe më me efikasitet. Pasojat në shëndetin tonë janë absolutisht të prekshme.

Ashtu siç ka ushqime që ne luftojmë për t’i tretur për shkak të përbërjes së tyre kimike, ka të tjera që në mënyrë indirekte parandalojnë humbjen e peshës duke lodhur dhe dëmtuar tiroiden. Këtu, këto duhet të përpiqemi t’i kufizojmë, veçanërisht gjatë një diete.

Një mbingarkesë e tepërt e gjëndrës tiroide kundërshton humbjen e peshës dhe kontribuon në shkaktimin e një gjendje të përgjithshme inflamatore të trupit tonë. Por cilat janë këto ushqime? Le ta zbulojmë së bashku.

Para së gjithash:
1. Drithërat duhet të merren me moderim. Gruri, thekra, elbi, meli dhe tërshëra duhet të kufizohen: marrja e tyre në doza të moderuara është e mirë, por tejkalimi i këtyre përbërësve mund të çojë në mosfunksionim të tiroides.

2. Kalciumi është gjithashtu një gjë e mirë për t’u pastruar për gjëndrën tonë të çmuar, ndaj dashamirët e qumështit dhe produkteve të qumështit janë të mirëpritur, por gjithmonë pa tejkaluar. Dhe nëse vendosni t’i reduktoni në mënyrë drastike gjatë dietës, sigurisht që nuk do të jetë problem. Megjithatë, duhet mbajtur mend se eliminimi total i këtyre ushqimeve mund të shkaktojë po aq dëme në trupin tonë.

3. Brokoli dhe lakra në vend? Po, edhe ato figurojnë në listën e ushqimeve që mund të pengojnë punën e gjëndrës tiroide dhe operacionet për dobësim, pasi frenojnë tiroiden. Gjithashtu do të ishte më mirë të konsumonim sa më pak sojë;

5. Kafja mbistimulon tiroiden dhe mund të çojë në “vjedhjen” e ushqimit. Ndaj edhe për këto ushqime vlen rregulli i moderimit: dozat e moderuara në fakt sjellin përfitime të shumta për trupin tonë, të cilat megjithatë mund të kthehen në sa më shumë probleme në rast teprimesh.

Për të mbajtur trupin dhe mendjen tonë të shëndetshme, rregulli i përgjithshëm është ai i sensit të përbashkët i lidhur me një mënyrë jetese të rregullt pa teprime të veçanta.

 

Ushqyerja dhe aktiviteti fizik janë dy çelësat kryesorë për të gjetur ekuilibrin e duhur psikofizik. Siç e kemi parë, gjëndra tiroide mund të luajë një rol vendimtar në këtë drejtim dhe për këtë arsye është e rëndësishme të sigurohet që ajo të mund të kryejë detyrat e saj pa probleme.

 

Për këtë është mirë që ushqimet e mësipërme të merren me masë dhe të kryhet periodikisht një ekografi e gjëndrës tiroide. Monitorimi dhe parandalimi i vazhdueshëm janë në fakt metodat më të mira për të siguruar gjendjen më të mirë të mundshme shëndetësore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here