Njihuni me benefitet e mjaltit për shëndetin…

0
258

Dobitë që sjell mjalti janë të panumërta. Përpos që i bën mirë shëndetit konsumimi i tij, mjalti është shërues i shumë sëmundjeve.

1. Duke pirë mjaltin e shkrirë në ujë, të gjitha njollat e zorrëve do të zhduken
2. Ngrënia e rregullt e mjaltit ndihmon në përforcimin e të mbajturit mend si dhe forcon trupin fizikisht.
3. Nëse mjalti pihet i tretur në ujë të ngrohtë, ndihmon kundër diarresë.
4. Nëse mjalti pihet i tretur në ujë të ftohtë, ndihmon kundër kapsllëkut.
5. Me përdorimin e mjaltit, pastrohet gjaku dhe lehtësohet qarkullimi i tij nëpër trup.
6. Mjalti është ilaçi i vetëm për shërimin e të rrahurës së shpejtë të zemrës (tahikardia).

7. Mjalti krijon lehtësim të organizmit, ndërsa sheqeri e rëndon atë.
8. Mjalti që pihet i nxehtë, për 7 minuta përzihet me gjakun, ndërsa i ftohtë për 20 minuta.
9. Kur hahet mjalti, lukthi punon në rregull dhe nuk nevojiten pluhura dhe ilaçe për ta ndihmuar përpunimin.

10. Mjalti largon dhembjet në sy, duke e fërguar me gisht të pastër syrin.
11. Për anemikët, mjalti është bombë gjaku.
12. Për dhembjet e eshtrave, ngrënia e mjaltit është ilaç i padiskutueshëm.
13. Të sëmuret nga verdhëza, në qoftë se në mëngjes dhe në mbrëmje hane mjaltë, për 15-20 ditë ajo do të shërohet.
14. Mjalti largon ngërçin e nervave.
15. Mjalti ndihmon në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve.
16. Personave që janë nervozë, si dhe atyre që s’kanë gjumë, mjalti ju ndihmon për t’u qetësuar.
17. Ai i cili ha mjaltë, nuk mund të ketë kapsllëk dhe as që mund t’i krijohen hemorroidet.
18. Nëse mjalti tretet në qumësht të ngrohte, zhduken skrajat e zorrëve.

19. Nëse mjaltin e lyeni mbi material të nxehur dhe atë e veni mbi qafë ose në gjoks, dhembjet e fytit menjëherë largohen. Kjo bëhet kur kemi ndezje të krajnikëve dhe angine.
20. Nëse sasi e caktuar e mjaltit përzihet me vishnje dhe shpërlahet fyti disa herë në dite, era e keqe nga goja menjëherë do të largohet.

21. Mjalti përdoret për shërimin e sëmundjes ‘stalni aigan’, plagës së qelbur. Plagën e atillë duhet menjëherë ta lyeni me mjaltë, ndërsa të sëmurit duhet dhënë që të hajë 10-15 herë. Shpejt do të vërehet përmirësimi.
22. Mjalti ndërpret dhimbjet e stomakut.
23. Plagët e zorrëve dhe të lukthit, mjalti shumë shpejtë i shëron. Gjate një jave duhet ngrënë deri ne 4 kg mjaltë. Nëse shkojmë me këtë ritëm për tri javë, nga i thati i stomakut nuk do të ngelet asnjë shenjë.

24. Nëse dhimbjet e shpinës dhe shpatullave, vendet ku ndjehet dhembja, i lyejmë me mjaltë e mbi të vëmë biber pluhur, të shtypur, dhembja menjëherë largohet.
25. Pickimi e bletës është ilaç kundër reumës. Kohë pas kohe duhet lejuar që bleta t’i kafshojë vendet e prekura nga dhembjet reumatike.
26. Fëmijët të cilët urinojnë në shtrat, duhet të hanë mjaltë dhe kjo sëmundje do t’ju ndërpritet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here