Infertiliteti te çiftet e reja/ Si mund të ndihmojë dieta në rritjen e fertilitetit?

0
66

Problemet e infertilitetit vërehen shpesh te çiftet e reja. Në disa raste, diagnostikohen patologji specifike të cilat mund të pengojnë konceptimin (endometrioza, varikocela…).

 

Në çifte të tjera, megjithatë, nuk vërehen probleme specifike dhe infertiliteti i atribuohet një stili jetese të gabuar dhe kombinimit të faktorëve mjedisorë si duhani, stresi dhe një dietë e pabalancuar. Pesha e trupit mund të luajë një rol të rëndësishëm në fertilitet, rreth 12% e infertilitetit varet nga pesha e tepërt ose dobësia e gruas.

Në fakt, për të qenë në gjendje të vazhdoni një shtatzëni në mënyrë optimale, do të ishte e këshillueshme që të kishit një peshë që bie brenda kufirit normal të peshës. Indeksi i masës trupore (BMI) llogaritet si më poshtë: peshë (kg)/lartësi 2 (m2). Në një subjekt me peshë normale, ky indeks jep një rezultat midis 18.5 dhe 25. Nëse BMI është më pak se 18.5 flasim për nënpeshë, nëse është më e madhe se 25 flasim për mbipeshë dhe obezitet.

Me rritjen e peshës, ciklet menstruale bëhen të parregullta deri në një dekompensim të mundshëm të funksionit riprodhues. Ndërsa, tek femrat nën peshë dhe tek ato që ushtrojnë aktivitet fizik tepër intensiv, vërehet një vështirësi në ovulim dhe rrjedhimisht në konceptim, për shkak të mungesës së estrogjenit. Për më tepër, nënpesha e nënës mund të përbëjë rrezik për rritjen e fetusit. Kujtojmë gjithashtu se në disa gra mund të vërehet një vështirësi në ovulacion e lidhur me policistozën ovariane. Gratë me policistozë ovarian shpesh kanë një indeks të masës trupore që tregon mbipeshë ose obezitet.

Obeziteti gjithashtu mund të nxisë infertilitetin tek meshkujt; në çdo rast, bazuar në të dhënat e literaturës që disponojmë, duket se vetëm obeziteti shumë i rëndë mund të ketë këto efekte. Megjithatë, është vërejtur se përqendrimet e larta të yndyrave trans mund të zvogëlojnë përqendrimin e spermës.

Si përfundim, rekomandohet një dietë normokalorike, e ekuilibruar dhe në disa raste e pasur me antioksidantë për të nxitur fertilitetin femëror dhe mashkullor.

REKOMANDIME TË PËRGJITHSHME DIETORE

Gruaja

Ndiqni rekomandimet për një dietë korrekte në popullatën e përgjithshme në lidhje me reduktimin e yndyrave veçanërisht me origjinë shtazore, pijeve dhe ushqimeve të pasura me sheqerna dhe marrjes së porcioneve adekuate të frutave dhe perimeve. Hidratim i mirë. Preferoni konsumimin e proteinave me origjinë bimore.

Siguroni marrjen e duhur të vitaminave. Në veçanti, mbuloni nevojat e acidit folik. Është e këshillueshme që gratë që do të vazhdojnë një shtatzëni të vlerësojnë me mjekun e tyre nevojën për të marrë suplemente ushqimore të bazuara në acid folik. Siguroni marrjen e duhur të hekurit. Gratë në moshë riprodhuese, veçanërisht nëse kanë një fluks menstrual shumë të bollshëm, shpesh nuk arrijnë të plotësojnë nevojat e tyre dietike për hekur, të cilin e gjejnë në produktet shtazore (hekuri heme) dhe produktet nga bimët (hekuri johem).