Intolerantë ndaj laktozës? Ushqimet qe duhet te hiqni dore

0
65

Intoleranca ndaj laktozës është aftësia e zvogëluar për të tretur laktozën, një lloj sheqeri që gjendet në qumështin e gjitarëve si lopët dhe dhitë, si dhe në qumështin e gjirit të njeriut. Është gjithashtu një përbërës në produktet e tjera të qumështit si djathë, gjizë, kos, akullore dhe gjalpë.

Njerëzit që janë laktoze intolerante mund të zhvillojnë simptoma abdominale brenda 30 minutash deri në 2 orë të konsumimit të produkteve të qumështit. Ashpërsia e simptomave varet nga lloji dhe sasia e produkteve të qumështit të konsumuar dhe shpesh ndryshon nga personi në person, nga mosha etj.

Laktoza është një sheqer me një strukturë komplekse (një disaccharide). Përpara se mund të absorbohet dhe përdoret nga trupi, laktoza duhet të ndahet në sheqernat të thjeshta në glukozë dhe galaktoze(monosakaridet). Ky hap i tretjes është nisur nga laktaza, një enzimë e prodhuar nga qelizat që perbejnë zorrën e hollë.

Nëse një individ nuk prodhon laktaze të mjaftueshme, atëherë laktoza kalon përmes zorrëve të holla në zorrë të trashë, ku bakteret thyejnë laktozën, duke prodhuar gazin e tepërt hidrogjenin dhe acidin laktik, i cili pengon kripën dhe thithjen e ujit. Kjo rezulton në diarre dhe dhimbje barku.

Prodhimi i enzimës se laktazës fillon në një fëmijë qysh në zhvillim gjatë shtatzënisë dhe arrin kulmin pranë lindjes. Pothuajse te të gjitha foshnjat mund të tretet qumështi, edhe pse foshnjat e parakohshme fillimisht mund të kenë njëfarë intolerance. Prodhimi normal i laktazes pasqyron konsumin e qumështit të një foshnjeje si burim primar të të ushqyerit.

Niveli i laktases zvogëlohet pas dy viteve të para dhe vazhdon të bjerë me moshë individualishte. Megjithatë, rreth 35% e të rriturve në botë vazhdojnë të prodhojnë laktase gjatë gjithë moshës së rritur dhe janë kështu të aftë për të tretur laktozën pa simptoma ose me simptoma minimale. Kjo njihet si intolerance ose rezistenca e laktazës (LP) dhe shoqërohet me një zhvillim evolucionar midis racave dhe etnive specifike.

Grupet e Evropës Veriore kanë shkallën më të lartë të rezistences në laktase, kështu që incidenca intolerancës laktoze eshte më e ulët e, ndërsa aziatikët dhe amerikanët vendas kanë incidencën më të lartë të intolerancës laktoze te të rriturit si pasoje e rezistences se ulur ndaj enzimit laktaze.