Keni defiçencë të vitaminës D? Ja cilat janë shenjat

0
241

Simptomat e mungesës së vitaminës D mund të mos jenë të dukshme.

Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja, merrni në konsideratë vizitën e mjekut për testin e gjakut të vitaminës D. Vitamina D lëshohet nga trupi juaj, kur ju jeni të ekspozuar ndaj diellit.

E vetmja mënyrë për të ditur me siguri nëse ju keni mangësi të vitaminës D është përmes testimit të gjakut. Megjithatë, ka disa shenja dhe simptoma që mund t’ju bëjnë të vetëdijshëm për ta kuptuar. Nëse vini re ndonjë nga këto, ju duhet të merrni vitaminë D sipas nivelit tuaj të testuar më shpejt.

Ju ndiheni pa humor: Serotonina, hormoni i trurit i lidhur me rritjen e humorit, ngrihet me ekspozimin ndaj dritës të ndritshme dhe e kundërta. Në 2006, shkencëtarët vlerësuan efektet e vitaminës D në shëndetin mendor të 80 pacientëve të moshuar dhe zbuluan se ata me nivelet më të ulëta të vitaminës D ishin 11 herë më shumë të prirur për të qenë në depresion sesa ata me doza të shëndetshme.

Ju jeni 50 vjeç ose më të vjetër: Siç u përmend më sipër, lëkura juaj ka shumë të bëjë me krijimin e Vitaminës D, kjo nga ekspozimi i saj ndaj rrezeve të diellit. Në të njëjtën kohë që ju plakeni le të themi, veshkat tuaja bëhen më pak efikase në konvertimin e vitaminës D në formë të përdorur nga trupi juaj dhe të rriturit gjithashtu kanë tendencë për të shpenzuar më shumë kohë në shtëpi. Kjo sjell ekspozim më të ulët ndaj diellit dhe për këtë arsye të vitaminës D.

Ju jeni mbipeshë (ose keni një masë muskulore të lartë): Vitamina D është një lloj yndyre, hormon – si vitaminë, që do të thotë se masa dhjamore e trupit shërben si një “lavaman” për ta mbledhur atë. Nëse ju jeni mbipeshë apo obez, keni gjasa që t’ju duhet më shumë vitaminë D .

Keni dhimbje kockash: shumë nga ata që takojnë mjekun e tyre për dhimbjet e kockave, sidomos të kombinuara me lodhje, përfundojnë duke u diagnostikuar me fibromialgji apo sindromi i lodhjes kronike. “Shumë nga këto simptoma janë shenjat klasike të mungesës së vitaminës D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here