A i konsumoni farat e mollës?

0
548

Molla është ndoshta një nga frutat më të njohura në botë.

Por, rrallë ndodhë që dikujt ti pëlqejnë farat e mollës, sepse shija e tyre është e hidhur. Megjithatë në mesin tonë mund të ketë njerëz që i hanë edhe farat e mollës, pavarësisht shijes së tyre.

Farat e mollës përmbajnë një përbërje kimike të quajtur “amigdalin”, e cila mund të çlirojë cianidin, një helm të fuqishëm, kur vjen në kontakt me enzimat tretêse…

Amigdalina është pjesë e mbrojtjes kimike të farës. Është e padëmshme kur është e paprekur, por kur fara janë dëmtuar, përtypur ose tretur, amigdalina degradon në cianid hidrogjeni. Kjo është shumë helmuese dhe madje vdekjeprurëse nëse konsumohet në doza të larta.

Cyanidi është përdorur si helm gjatë historisë. Punon duke ndërhyrë me furnizimet e oksigjenit të qelizave dhe mund të çojë në vdekje brenda disa minutave.

Prandaj, shmangni gëlltitjen e farave të mollëve, në qoftë se deri më sot e keni bërë këtë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here