Fasulja, vlerat e saj ushqyese dhe shëndetësore

0
115

Fasulja përmban shumë proteina,vitamina të shëndetshme për zemerën dhe antistres siç janë vitamina B, pastaj acdi folik, K, riboflavinës (B2) dhe B3, minerale: hekur dhe kalcium, fosfor, magnez, zink, natrium.

Fasulja është ushqim kalorik, në 100gr. fasule gjenden 283 deri në 302 kalori, 26 gr. proteina, 2gr. yndyrë, 4gr. fibra e shumë elemente të tjera ushqyese.

Proteinat që përmban janë të dobishme edhe për sistemin imunitar.

Fasulet ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës

Një dietë e lartë në një shumëllojshmëri të tyre duke përfshirë bizelet dhe bishtajoret, ka treguar për të ndihmuar të mbajë zemrën të shëndetshme dhe parandalimin e sëmundjeve të tjera të zemrës. Studime të shumta kanë treguar një incidencë të ulët të sëmundjeve të zemrës në mesin e atyre njerëzve të cilët deklaruan se kanë ngrënë fasule më shumë. Fitokemikalet parandalojnë ndaj çështjeve të tilla të shëndetit dhe fasulet kanë sasi të larta të tyre.

Fasulja mund të përshkruhet si një ushqim i preferuar i diabetikve. Për shkak të kombinimit të tyre unik të proteinave dhe karbohidrateve komplekse, fasulja liron glukozën më ngadalë, duke e bërë më të lehtë për trupin e një diabetiku për të rregulluar këtë fluks. Për këtë arsye, një dietë e lartë në fasule ndihmon një diabetik, sidomos kur krahasohet me nxitimin e papritur të sheqerit që është përjetuar pasi të hahet një vakt me karbohidrateve të thjeshta.

Sigurisht që konsumimi në sasi të mëdha, japin probleme me sistemin e tretjes dhe me gazrat e trupit.
Nutricionistët preferojnë që konsumimi i tij të bëhet dy herë në javë.

Fasulja është ushqimi adekuat për vegjetarianët qe dëshirojnë ta reduktojnë konsumimin e mishit.

Kur konsumoni fasule është mirë të kufizohet përdorimi i proteinave te tjera siç është mishi ose peshku për shkak se aparati tretës rendohet tepër.

Sipas eksperteve konsumi i fasules pa mish është më i efektshëm.
Mendohet se në mbarë botën ekzistojnë rreth 70 lloje të fasules.

Tek ne më shumë njihen ato lloje sipas emrave popullor: fasulja e bardhë, fasulja e bardhë e imët, fasulja e kuqe,laramane, e verdhë.
Disa testime kan treguar se fasulja e kuqe, laramanja e kaltra e errët kanë pasur deri në 10 herë më shumë antioksidantë dhe substanca të tjera shëruese sesa fasulja e bardhë dhe e verdhë!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here