Pse orizi integral është më i mirë se i bardhi?

0
70

Më poshtë do të gjejmë shumë motive të mirë për të preferuar atë “të zbardhur” dhe se cilat janë karakteristikat kryesore.

Duke ecur nëpër raftet e çfarëdo supermarket vëmë re dukshëm sesa industria ushqimore ndikon ndjeshëm në zgjedhjet tona, shpesh herë duke na dhene mundësinë tonë për të zgjedhur ushqime plotësisht natyrale, në krahasim me mundësinë e të njëjtit produkt të rafinuar për të varfër në ushqyes.

Ka një shembull ekselent të orizit integral, që përgjatë proçesit të rafinimit humbet një pjesë të mirë të karakteristikave. Nisemi atëherë nga zemërimi, që pas tharjes arrin në proçesin e zhveshjes. Në këtë pikë arrihet në shumë proçese zbardhimi, që çojnë në orizin e limuar, të trajtuar me vaj liri, ose orizin e limuar, i spërkatur me vaj, pudër talk dhe glukozë.

Në çdo rast, humbet diçka nga elementët ushqyes. Dhe këtu qëndron paradoksi industrial: për të përballuar këto mungesa ushqimore (përshembull vitamina), e nevojshme është që ta bëjmë produktin më të këndshëm në pamje dhe me një konsumim më të lehtë, ajo ofron riintegrimin e tyre nëpërmjet sistemeve mekanike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here