Vitaminat për trurin, burimet natyrale ku mund t’i gjejmë ato

0
605

Truri është organi më i rëndësishëm i gjithë trupit tonë.

Ai rregullon të gjitha funksionet vitale, si dhe vendin ku ndërgjegjia jonë, mendimet tona dhe personaliteti ynë dalin. Për këtë arsye, duke u kujdesur për të është shumë e rëndësishme.

Vitaminat kryesore për trurin mund të jetë veçanërisht të dobishme nëse vini re se jeni shumë të lodhur ose që performanca juaj mendore nuk është 100% e potencialit të saj.

Cilat janë vitaminat për trurin?
Vitaminat janë një seri substancash natyrore të nevojshme për funksionimin e duhur të trupit tonë. Ato gjenden natyrshëm në ushqimet që konsumojmë, prandaj një dietë e ekuilibruar duhet të jetë e mjaftueshme për t’i mbajtur ato në nivele adekuate.

Ndër të gjitha vitaminat ekzistuese, disa kanë një efekt veçanërisht pozitiv në tru dhe në funksionet e tij kryesore. Kështu, për shembull, mund të përmirësojmë kujtesën tonë ose vëmendjen tonë

Problemi është se ndonjëherë dieta jonë nuk është aq optimale sa duhet. Për këtë arsye, është e rëndësishme të njihni vitaminat më të rëndësishme për trurin dhe në cilat ushqime mund t’i gjeni.
Vitamina A.
Vitamina B1.
Vitamina C.
Vitamina D.
Vitamina A

Vitamina A, e njohur edhe si beta-carotene, është një nga vitaminat për trurin që ndihmon më shumë për kujtesën. Disa studime e kanë lidhur këtë substancë me një mbrojtje kundër degjenerimit njohës dhe një përmirësim të përgjithshëm të aftësive mendore. Është zbuluar gjithashtu se mungesa e vitaminës A mund të shkaktojë probleme serioze, siç është verbëria e përhershme.

Ku gjendet kjo vitaminë kaq e dobishme për trurin tonë? Beta-carotene është një pigment i kuq-portokalli që gjendet në ushqime të ndryshme të tilla si karota, kungull, mango ose papaja. Për këtë arsye, të hahet frut i kësaj ngjyre mund të të ndihmojë nëse vëreni të keni probleme kujtese.

Vitamina B1
E dyta nga vitaminat për trurin në listën tonë njihet edhe si tiaminë. Është një nga komponentët më të rëndësishëm për trurin dhe sistemin nervor, gjithashtu luan një rol kyç kur bëhet fjalë për kthimin e ushqimit në energji. Ajo gjithashtu ndërhyn në funksione të tjera jetësore, të tilla si qarkullimi i gjakut ose futja e glukozës.

Sa i përket efektit të saj në tru, është vërtetuar se mungesa e vitaminës B1 mund të shkaktojë disa pasoja negative: nga humbja e kujtesës deri tek depresioni përmes sindromës shkatërruese Korsakoff, tipike për njerëzit që kanë abuzuar me alkoolin gjatë jetës.

Kjo substancë shumë e rëndësishme për trupin gjendet kryesisht në mish (si pule, mish derri apo viçi), si dhe në fruta të thata, disa fruta dhe perime.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here