5 Ushqimet më të mira në trajtimin e limfedemës ..

0
809

Një dyshim që përndjek shumë njerëz që vuajnë nga limfedema është nëse ekziston një dietë e veçantë që mund të ndihmojë të gjitha veprimet e kundërta të sëmundjes; duke pasur parasysh se për shumë patologji të tjera ka detaje specifike në lidhje me dietën që duhet ndjekur, për të ndihmuar veprimin e terapisë efektive, një pyetje e tillë është më se e justifikuar.

Fatkeqësisht, për limfedemën këto indikacione ushqyese mungojnë; megjithëse është hipotezuar një lidhje midis dietës dhe sëmundjes, një dietë veçanërisht e përshtatshme për pacientët me limfedemë nuk është gjetur ende.

Megjithatë, ekzistojnë rregulla të përgjithshme që ata që vuajnë nga limfedema duhet të ndjekin sa më shumë që të jetë e mundur. Ka pak dyshim se ka një lidhje midis mbipeshës dhe limfedemës; në fakt, grumbullimi i masës dhjamore e bën më të vështirë aktivitetin e sistemit limfatik, duke favorizuar grumbullimin e limfës.

Për këtë arsye, një person që është i sëmurë ose në rrezik duhet të udhëheqë një mënyrë jetese të shëndetshme, duke bërë shumë ushtrime fizike (por duke shmangur sportet që mund të shkaktojnë tendosje të muskujve) dhe duke ndjekur një dietë të ekuilibruar pa teprime, duke u përpjekur të balancojë lëndët ushqyese.

Për më tepër, shmangia e ushqimeve shumë të yndyrshme dhe shumë të ëmbla mund të jetë e dobishme, ndërkohë që rekomandohet veçanërisht konsumimi i lartë i fibrave. Përveç këtyre udhëzimeve bazë, të dobishme për këdo, miratimi i një sërë masash për të kufizuar ënjtjen mund të sjellë disa përfitime. Së pari, marrja e hidratimit adekuat është veçanërisht e rëndësishme, pasi lëngjet e bëjnë lëngun limfatik më pak të trashë.

Për këtë qëllim janë veçanërisht të përshtatshme të gjitha ato pije që nuk përmbajnë sheqer, ndërsa duhen shmangur sasitë e mëdha të alkoolit, të cilat tentojnë të dehidratojnë organizmin. Për të njëjtën arsye, këshillohet që të mos konsumohen ushqime me sasi të mëdha natriumi (pragu ditor është 2300 mg në ditë), gjë që favorizon mbajtjen e ujit; Prandaj, ushqimet e konservuara, mishi me aromë (speci, proshutë, proshutë me erëza), turshitë, salca e sojës, ketchup dhe erëzat në përgjithësi duhet të shmangen.

Për më tepër, duhet të mbahet mend se burimi më i zakonshëm i natriumit dietik është kripa e tryezës, e cila për këtë arsye duhet përdorur me ndërgjegje. Një tregues i fundit i dobishëm është të mendoni për marrjen e një niveli adekuat të proteinave, i cili duhet të jetë 56 gram në ditë për një burrë dhe 46 për një grua; mungesa e proteinave, në fakt, mund të përkeqësojë stagnimin e lëngjeve, duke përkeqësuar limfedemën.

Është e dobishme të merren lloje të ndryshme proteinash, nga ato komplekse si mishi, deri tek ato të thjeshta (drithëra, bishtajore), por gjithmonë duke i kushtuar vëmendje nivelit të natriumit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here