Si të ulni barkun e fryrë me dietën me finok?

0
528

Finoku ka vlera ushqyese, por më shumë përdoret për efektet e tij mjekësore. Finoku është fruti i bimës së Koprës dhe i takon familjes Umbelliferae i cili e ka prejardhjen nga Azia e Vogël, por më vonë është përhapur në gjithë zonën Mesdhetare e njohur dhe përdorur më shumë nga egjiptianët, grekët dhe arabët.

Aroma e veçante që ky frut ka i dedikohet një elementi që quhet anetohl, një esencë e veçnte që përdoret për përgatitjen e shumë pijeve si Sambuca nëFrancë, UZO në Greqi, apo Anis në Spanjë.

Kjo bimë e mrekullueshme është shumë e varfër në kalori ( rreth 31 kalori për 100 gr), yndyrëra porse shumë e pasur në fibra. Është pra një ushqim shumë i mirë për kë do të ketë një siluetë të përsosur.

Po ashtu fruti i finokut ka shumë kripëra minerale, mbitegjitha potas, kalcium dhe fosfor, të vlefshëm për forcimin e kockave dhe parandalimin e lodhjes ( për këdo merret me sport, përdorimi i finokut 2 orë para stërvitjes e ndihmon shumë).

Përmban po ashtu shumë vitamina, si vitamina A, e rëndësishme për një lëkurë të mirë dhe për të rregulluar funksionimin e retines së syrit, Vitaminën B që ndihmon funksionimin e mirë të sistemit nervoz dhe aparatit kardiovenoz, si dhe vitaminën C që ndihmon së tepërmi parandalimin e shumë sëmundjeve dhe forcon sistemin imunitar të trupit.

Mirësitë dhe ndihma që kjo bimë jep jan të numërta, sigurisht përdorimi i saj mund të jetë në shumë forma, por si sallatë e freskët, përdorur 2-3 herë në jave ja vlen vërtetë! Nëse keni fryrje barku, apo shqetësime pagjumësie, dhimbje gryke, keqësim të bronkeve, çaji i finokut është një elisir i vërtetë.

Unë e përdor dhe në vend të çajrave të zakonshem që blejmë në treg. Mëposhtë, përveç recetave të radhës do të jap dhe përgatitjen e çajit të finokut. Është bimë barishtore dhe përmban shumë proteina dhe masë fibroze; e pasur në vitamina C dhe vitamin E si dhe dallohet për praninë e madhe të përmbajtjes minerale.

Finoku në trajtë kripërash veçohet për substancat minerale të elementeve Na, Ca, Ka, Mg etj. Si finoku i egër, ashtu edhe ai i butë përmbajnë vajra esenciale: anethol e fenchone, të cilat megjithëse i përkasin së njëjtës bimë, diferencohen prej përbërjes së farës dhe të vajrave që kanë.

Finoku i ëmbël ka më shumë anethol e më pak fenchone. Te finoku i egër ndeshet e kundërta. Bimën, pra me dy format karakteristike të saj, përsa i përket bulbit, e kemi në dy forma: të shtypur, të hollë dhe në formë rrethore ose globi.

Forma e parë praktikisht më e konsumueshmja në të gjitha mënyrat sipas preferencave, e pagatuar, e zier ose edhe e pjekur. Forma tjetër përgjithësisht konsumohet e pagatuar. Për shijen e veçantë të gjetheve formuese të bulbit të mishtë, finoku përdoret për t’u dhënë shije sallatave, por mund të konsumohet fare mirë edhe thjesht me vaj e kripë.

Shumë i varfër në kalori dhe yndyrna, finoku është shumë i pasur në fibra. Fruti i finokut ka shumë kripëra minerale, potas, kalcium dhe fosfor, të vlefshëm për forcimin e kockave dhe parandalimin e lodhjes.

Përmban shumë vitamina, si vitamina A, e rëndësishme për një lëkurë të mirë dhe për të rregulluar funksionimin e retinës së syrit, Vitaminën B, që ndihmon funksionimin e mirë të sistemit nervoz dhe aparatit kardiovenoz, si dhe vitaminën C.

Nëse keni fryrje barku, apo shqetësime pagjumësie, dhimbje gryke, keqësim të bronkeve, çaji i finokut është një zgjidhje. Finoku klasifikohet si bimë mjekesore dhe nuk përdoret në formën e lëngut, qoftë edhe nën mbikqyrjen e ekspertit.

Për një kohë të gjatë, farat e finokut janë konsideruar “pak të vlefshme” dhe u desh kohë e gjatë që të konceptohej vlera specifike aromatike e përdorimit të finokut në shumë ushqime. Kjo bimë është shumë e pasur me fitoestrogjene (flavonoide).

Vetë termi gjen shpjegimin nga fjalët “fito” dhe “estrogjene”. dmth estrogjene vegjetale, të cilat janë shumë të ngjashme me hormonet femërore. Në ndryshim me estrogjenet femërore, fitoestrogjenet janë shumë më të dobëta dhe paraqiten me fuqi më të vogël, kështu që zhvillojnë një veprim më të zbutur.

Merren në njëfarë sasie, në mënyrë që të jenë kurative, për të lehtësuar gratë gjatë menopauzës, duke i zbutur së tepërmi simptomat. Fitoestrogjenet kane efekte mbrojtese që kanë të bëjnë me sistemin kardiovaskular, me tumoret e gjirit dhe të vezores, deri frakturat e shkaktuara nga osteoporoza.

E gjithë kjo na vë përpara alternativën e furnizimit të trupit tonë me fitoekstrogjene të shtuara prej kësaj bime me vlera e përbërje specifike.

Me farat e finokut mund të bëhet çaj i mrekullueshëm aromatik, duke marrë një lugë kafeje me fara finoku të shtypura mirë dhe të hedhura në ujin që valon për dhjetë minuta në një xhezve. Më pas lihet të ftohet e filtrohet lëngu.

Nga farat nxirret një esencë me shije shumë të pëlqyeshme, që dikur përdorej gjerësisht për të maskuar shijet e rënda të një sërë ushqimesh ose të barërave mjekësore.

Për shekuj me radhë, vajrat e farave të finokut janë përdorur edhe si nxitës për të hapur oreksin. Por ato shfrytëzohen ende edhe si digjestivë apo për lehtësimin dhe rregullimin e gjendjes së gazërave që formohen në zorrë, një veprim ky që lidhet me vajrat që përmban. Ato nxisin mukozën e stomakut, duke rritur lëvizshmërinë e pareteve.